Rakouští populisté se slučují

Rok po smrti Jörga Haidera se sloučily dvě krajně pravicové strany, spojené se jménem tohoto rakouského populistického politika. Svobodní (FPÖ) a korutanská část Svazu pro budoucnost Rakouska (BZÖ) vytvoří po čtyřech letech rozdělení opět jednu stranu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámek Belveder

Zámek Belveder | Foto: europa.eu.int

Vyjádřeno v politickém zabarvení, oranžoví se znovu přebarvili na modré. A politici, kteří se na smrt nenáviděli v sobě našli zalíbení. Šéf FPÖ Heinz Christian Strache tak prý chce oživit demokracii v parlamentu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rakouské politické scéně mluvil na Rádiu Česko Robert Schuster z Ústavu mezinárodních vztahů

Obě strany by chtěly působit podobně jako v Německu unie křesťanských demokratů CDU-CSU kancléřky Angely Merkelové.

Podle Roberta Schustera z Ústavu mezinárodních vztahů jde o logický krok. "Menší z obou stran, tedy korutanská BZÖ došla po sérii citelných porážek v regionálních volbách k poznání, že bez Haidera je samostatná existence této strany s výjimkou Korutan nemožná," řekl Schuster.

Hnutí Budoucnost Rakouska, které původně založil Jörg Haider poté, co se odtrhl od Svobodných, je teď rozštěpeno. Šéf korutanské Budoucnosti Rakouska Uwe Scheuch řekl, že založí v parlamentu korutanský klub.

Jak potvrdila televizní diskuse politických představitelů, situace je naprosto nepřehledná.

Igor Maňour, Marie Woodhamsová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme