Kodaňskou smlouvu bych napsal jednou větou, říká dánský vědec

Už skoro dva týdny se v Kodani vyjednává o nové mezinárodní dohodě pro boj s klimatickými změnami. Předcházely jí ale měsíce a roky jednání. Dánský vědec a spisovatel, persona non grata mnohých ekologických organizací, vám celou závaznou smlouvu napíše na papírek jednou nerozvitou větou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vědec Bjorn Lomborg.

Vědec Bjorn Lomborg. | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Bjorn Lomborg je autorem knihy Skeptický ekolog, kvůli které ho hnali až před zvláštní dánský vědecký tribunál.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na kodaňském summitu mluvil s Bjornem Lomborgem zvláštní zpravodaj David Koubek.

"Rozhodně bude na konci kodaňských jednání dohoda! Asi nebude závazná. Ale je tu 110 světových lídrů. Chtějí dohodu, aby pak mohli hlásat, jak uspěli. Bude to krásná dohoda plná skvělých slov, budou házet konfety, bouchat šampaňské, pojedou domů, a pak? Pak se nic nestane," myslí si o kodaňské konferenci Lomborg.

Pro něj bychom asi z českého politického slovníčku vybrali nálepku ,klimatický realista'. Globální oteplování a jeho negativní následky nezpochybňuje. Václava Klause potkal jednou.

'Když to říká většina klimatologů, asi je to pravda'

"Příliš málo důvěřuje klimatologům a jejich důkazům. Když nám říká převážná část vědců, že globální oteplování způsobuje člověk, a když nám i ti velmi skeptičtí klimatologové říkají, že vyšší koncentrace oxidu uhličitého zvyšuje teploty, tak to asi bude pravda. Ale to neznamená, že Václav Klaus nemůže mít výhrady ke způsobu, jak chceme proti klimatickým změnám bojovat."

Bjorn Lomborg tvrdí, že závazky snižování emisí nic nezachrání. Už dvacet let se o nich totiž mluví, a nikde nic.

"Je to pochopitelné. Politici těžko vysvětlují občanům - zdraží se vám elektřina, zdraží se vám benzín, zdraží se vám všechno. A to jen kvůli velmi nejistému výsledku v daleké budoucnosti a pro lidi, které těžko kdy budete znát," podotýká Lomborg.

Do mezinárodní klimatické smlouvy by proto napsal: "Zavazujeme se vydat každý rok dvě desetiny procenta HDP na vývoj zelených technologií."

'Solární panely jsou jen pro někoho'

Současné návrhy zní podle něj takto: "Za každé euro, které dáme na omezení emisí, předejdeme škodám na životním prostředí ve výši dvou centů. Když ty peníze vynaložíme chytře, dáme je na výzkum a vývoj čistých zdrojů, zelená energie bude levnější, než ta současná, a každý ji bude chtít. A každé euro pak vynaložíme pětsetkrát efektivněji!"

Takové solární panely si podle Bjorna Lomborga může dovolit jen pár lidí v bohatých zemích. "My přitom chceme, aby je měli na střeše úplně všichni, celá Čína a celá Indie." To ale podle něj se současným kurzem klimatických jednání zůstává utopií.

"Spojené národy však jsou taková velká rozjetá loď, která už roky pluje špatným směrem, ale my říkáme, pojďme to ještě zkusit. Kurz navíc určuje spousta zájmů - jak třeba politika Evropské unie. A spousta velkých firem už se těší na ty ohromné dotace, které jim z této dohody poplynou. Spousta politických lídrů prostě chce zachránit svět, slíbí snižování emisí, a pak - zaplatí to budoucí generace."

Bjorn Lomborg přiznává, že sám tomu všemu co se v Kodani navrhuje, projednává a sepisuje, nerozumí. Lidé, kteří vedou politickou debatu, nás podle něj chtějí k něčemu donutit. Využívají k tomu prý data, využívají ochotné vědce, a využívají také média, která mají ráda katastrofy a jímavé lidské příběhy.

"Panika není zrovna dobrý stav, ve kterém bychom se měli rozhodovat o největších mezinárodně financovaných opatřeních v historii lidstva. Hrozí totiž, že když budete deset dvacet let strašit lidi, začne je to unavovat. A pak zkrátka tu televizi vypnou. A to by byl ten nejhorší výsledek," dodává Bjorn Lomborg.

David Koubek, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme