Jednání o klimatické dohodě v Kodani uvízla

Desítky státníků se sjíždějí do Kodaně na summit, kterým vyvrcholí konference o klimatických změnách. Ideálně by z ní měla vzejít rámcová politická dohoda, jak omezit emise škodlivých plynů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plénum na konferenci v Kodani

Plénum na konferenci v Kodani | Foto: Imagenet

Na závaznou smlouvu by mohlo dojít až napřesrok, kdy by se státy mohly sejít v Mexiku. "S konferencí už se příští rok počítá. Já osobně ale o ní trochu pochybuji. Tak výjimečné zasedání se dá v tak krátkém čase uspořádat jen velmi obtížně," míní ředitel Centra pro otázky životního prostředí University Karlovy Bedřich Moldan.

Přehrát

00:00 / 00:00

O konferenci v Kodani hovořil zpravodaj David Koubek i ředitel Centra pro otázky životního prostředí UK v Praze Bedřich Moldan.

Zatím to vypadá, že ani minimální ambice pro kodaňská jednání by se nemusely naplnit. Hlavně kvůli hlubokým rozdílům v pozicích bohatých a rozvojových zemí.

Německá kancléřka Angela Merkelová připustila, že vyhlídky na dohodu nejsou valné. A jeden z hlavních hráčů, Čína, podle člena její delegace, čeká už jen ,nějakou krátkou politickou deklaraci'.

Konference oficiálně končí v sobotu v 15 hodin

"Jednání jsou složitá a jdou pomalu. Ale ještě zbývá čas na vyjednávání," říká český ministr životního prostředí Jan Dusík. Problémy podle něj nejsou nepřekonatelné. "Nemohu ale procentně říct, jaká je šance na úspěch," poznamenal.

Hlavy států a vlád mají naplánováno uzavření konference v sobotu v patnáct hodin. "To už teď ale nevypadá moc realisticky. Je možné, že poté ještě budou pokračovat jejich zástupci a ministři," odhaduje český ministr.

Kodaňské rozhovory podle něj váznou především na závazku zemí, které nejsou v Kjótském protokolu. "Zejména Spojené státy, Čína, Indie a další," doplnil Dusík.

Dusík také uvedl, že Evropská unie má však zájem na tom, aby dohoda padla. "Musí ale být smysluplná a univerzální," uzavřel ministr životního prostředí.

Do rozhovorů zasáhli hlavně Američané

Přehrát

00:00 / 00:00

O kodaňském klimatickém summitu hovořil český ministr životního prostředí Jan Dusík.

Do rozhovorů v Kodani dnes zasáhli hlavně Američané. Ministryně Hillary Clintonová slíbila sto miliard dolarů do takzvaného klimatického fondu pro chudší země. A ostře kritizovala Čínu.

Podle Clintonové je pro Spojené státy těžké k čemukoliv se finančně nebo právně zavázat, pokud Čína, druhý největší znečišťovatel ovzduší na světě, nechce umožnit kontrolu toho, jak bude dodržovat své emisní limity.

V půl jedné navíc přišlo prohlášení zcela zásadní. Dánsko skládá svou náročnou roli: "Nebude už dál vyjednávat a sestavovat návrh možné finální smlouvy," prohlásil předseda jednání, dánský premiér Lars Lokke Rasmussen.

Očekávání se tak teď přesunou k politické deklaraci. I tam by mohly zaznít klíčové nabídky jednotlivých států, jednak ohledně závazků snižování emisí, jednak ohledně finanční pomoci bohatých států chudým, která by měla jít na zavádění nových technologií a boj proti následkům klimatických změn. Africké státy přitom ještě včera oznámily, že nebudou chtít po bohatých tolik.

Japonský závazek zřejmě padá

Americká ministryně zahraničí těsně před polednem oznámila cíle Spojených států v omezování emisí. Američané ale neustoupili ze svého už oznámeného cíle, který ovšem znamená oproti dvaceti procentům EU jen čtyři procenta ve Spojených státech.

Víc ale podle šéfky americké diplomacie nedovoluje legislativa. Clintonová také slíbila, že se Spojené státy budou podílet na nastartování klimatických fondů ještě před koncem Kjótského protokolu. Počítají podle ní s tím, že tento takzvaný Fast-start bude mít k dispozici deset miliard dolarů.

A do roku 2020 by to mělo být podle Clintonové celkem sto miliard dolarů ročně, to ale musí odsouhlasit ještě další země.

Podobně také japonský ministr životního prostředí oznámil svůj příspěvek: "Japonsko dá 1,75 bilionu yenů, to je skoro 20 miliard dolarů do takzvaných rychlých fondů před koncem Kjóta."

Velkorysý plán ale má podmínku. A to tu, že v Kodani se musí dosáhnout dohody. Tím tedy nejspíš i japonský závazek padá.

David Koubek, Martina Mašková, Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme