Obama je v Kodani. Výsledky summitu jsou ale nejisté

Noční jednání v Kodani dohodu o omezování emisí nepřineslo. Rozvojové země nesouhlasily s emisními limity navrhovaného dokumentu. Na kodaňskou konferenci, která dnes končí, ráno přiletěl i americký prezident Barack Obama. Od něj se očekává, že dá doposud neúspěšným rozhovorům nový impulz.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Delegace z Nepálu v Kodani

Delegace z Nepálu v Kodani | Foto: Imagenet

Světoví lídři přesto snahu o nalezení kompromisu nevzdávají. Podle agentury AFP se dnes ráno sešla skupina asi 30 šéfů států a vlád a za zavřenými dveřmi jednají o politické deklaraci k boji proti oteplování klimatu.

Šéfové států a vlád většiny zemí světa se pokusí v závěrečný den konference v Kodani dospět k politické dohodě o společném boji s klimatickými změnami. O konečném úspěchu dvoutýdenních rozhovorů rozhodne, zda budou největší světoví producenti skleníkových plynů schopni uzavřít kompromis v otázce, o kolik se do budoucna sníží jejich emise a kdo to zaplatí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Dusík byl hostem Ranního interview Radiožurnálu.

"Je jisté, že zde nevyrobíme mezinárodně právně-závaznou dohodu," řekl k tomu v Ranním interview Radiožurnálu ministr životního prostředí Jan Dusík. Jednání ale podle něj ještě zdaleka nejsou u konce.

Přiblížit svá stanoviska se tak pokusí zejména americký prezident Barack Obama a čínský premiér Wen Ťia Pao, lídři dvou největších světových znečišťovatelů. Washington mimo jiné požaduje, aby Peking dodával informace o hodnotách čínských emisí a umožnil jejich mezinárodní kontroly.

'My versus oni'

Problémy v americko-čínských rozhovorech o klimatu připustila i ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová. Podle ní není tajemstvím, že Spojené státy v minulých dnech promarnily drahocenný čas. Ten, který politikům v Kodani zbývá, pak podle Clintonové rozhodně nemůže být ve znamení 'my versus oni'.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr Dusík byl také hostem pořadu Svět o osmé.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy vyzval Evropu, aby nakonec souhlasila i s prodloužením Kjótského protokolu. Obává se, že by krach kodaňských jednání byl katastrofou pro každého z nás. Bez ohledu na výchozí pozice jednotlivých zemí je to podle Sarkozyho nepřijatelná možnost. Vědci totiž jasně říkají, že jsme poslední generací, která může s globálním oteplováním něco udělat, dodal francouzský prezident.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zvláštní zpravodaj David Koubek hovořil o kodaňské konferenci.

I podle českého ministra životního prostředí zájem na dohodě existuje. "Všichni hovoří o tom, že je potřeba se dohodnout," poznamenal Dusík.

Jan Pokorný, Jan Prokeš, Tomáš Pavlíček, Alice Kottová, Marek Matlovič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme