Kodaňský klimatický summit k závazné dohodě nedospěl

Výsledkem klimatické konference OSN v Kodani, která nad ránem skončila, je pouze právně nezávazný dokument. Na jeho znění se dohodly Spojené státy s Čínou, Indií, Brazílií a Jižní Afrikou. Hrozbě totálního neúspěchu se kodaňský summit vyhnul tím, že novou dohodu o boji proti globálnímu oteplování vzal na vědomí. Některé země ji však odmítají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klimatická konference v Kodani

Klimatická konference v Kodani | Foto: Imagenet

Proti dohodě se postavila skupina zemí, které ji ostře odmítly. Podle pravidel OSN mají být podobné dokumenty přijaty konsensem, toho se ale nepodařilo dosáhnout ani po celonočním vyjednávání.

Výsledkem kodaňské konference je tak pouze právně nezávazný dokument, na jehož znění se dohodly Spojené státy s Čínou, Indií, Brazílií a Jižní Afrikou.

USA a rozvojové země se shodly na mezinárodní kontrole produkce oxidu uhličitého i na způsobu financování boje proti změnám ovzduší. Konečným cílem má být udržení globálního oteplování pod hladinou dvou stupňů Celsia oproti předindustriální éře. Evropská unie s textem nakonec souhlasila.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledcích kodaňského summitu mluvil na Rádiu Česko zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu David Koubek.

"Dohodli jsme se spojit síly v oblasti financování, abychom pomohli těm nejchudším zemím vyrovnat se s důsledky globálních klimatických změn. Dohodli jsme se na vytvoření seznamu závazků jednotlivých zemí na snižování emisí a také na nutnosti plnění těchto závazků kontrolovat podle jasně stanovených pravidel. Stanovili jsme si za cíl udržet vzestup globálních teplot pod úrovní dvou stupňů celsia," uvedl americký prezident Barack Obama.

Jak se toho dosáhne - například omezením emisí skleníkových plynů - se v dohodě ale nepíše. Konkrétní závazky na snižování emisí by měly jednotlivé státy dodat v příštích měsících, závazná dohoda by pak měla vzejít z dalšího summitu, který je naplánován na konec příštího roku v Mexiku. Summit totiž neprodloužil Kjótský protokol.

V textu se také velmi nezávazně mluví o částce 100 miliard dolarů ročně, tolik mají bohaté země mezi sebou vybrat, aby chudým pomohly v boji proti globálnímu oteplování. Evropa, hlavně Velká Británie, si představovala jinou smlouvu. "Pět ze šesti úkolů jsme vyřešili. Zbývá nám závazná smlouva, a na ní budeme muset v dalších měsících pracovat," prohlásil britský premiér Gordon Brown.

Dohoda nestačí, jde ale o historický krok

Sami Američané prohlásili, že kodaňská dohoda nestačí v boji proti klimatickým změnám. Jde ale podle nich o důležitý historický krok.

"Ušli jsme dlouhou cestu ale dlouhá cesta nás ještě čeká. A dnešní dohoda nám umožní se na tuto cestu vydat. Klimatické změny ohrožují nás všechny a proto musíme překonat naše rozpory a vybudovat nová spojenectví, abychom mohli překonat největší výzvu současné doby," uvedl americký prezident.

Podle něj k tomu udělaly země na kodaňském summitu první krok. "Věřím, že to, čeho jsme dnes v Kodani dosáhli, zdaleka není konec, ale jen začátek," řekl Obama.

David Koubek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme