Schengenský prostor se otevřel Srbům, Černohorcům a Makedoncům

Hned v prvních minutách po páteční půlnoci přešly do Maďarska desítky občanů Srbska. Poprvé po dvaceti letech to mohli udělat bez víz.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Schengen - Europazentrum

Schengen - Europazentrum | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Přesně o půlnoci začala vozidla na hraničním přechodu troubit. Desítky obyvatel Srbska přešly hranici pěšky, prošly pasovou kontrolou a zase se vrátily zpět do Srbska.

Jako první to provedl šéf srbské diplomacie Vuk Jeremič. "Je to velký den. Po dvaceti letech jsme znovu jako celý normální svět. Já jsem teď překročil hranici a vracím se a mohu potvrdit - funguje to. To znamená - je to možné bez víza ," řekl exkluzivně pro Český rozhlas při návratu ještě na maďarském území.

Maďaři bezvízový vztah vítají

Největšími lobisty za zrušení vízové povinnosti byli Maďaři kvůli početné maďarské menšině ve Vojvodině. Pokusy o různé zvýhodněné vstupy pro příslušníky této menšiny v posledních letech nevyšli. Například konzulát v Subotici jim proto vydával víza lehčeji. O d roku 2003 na tomto úřadě vystavili 700 tisíc povolení na vstup na území Maďarska.

Pohraniční stráž je připravená na zvýšený počet cestujících. Ti si nechávali předvánoční nákupy právě na tento víkend, který bude pro maďarské obchodníky v tomto regionu víc než zlatý.

Gregor Martin Papucsek, Jaromír Janev, Katarína Brezovská, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme