Francie je pod sněhem a doprava je na mnoha místech paralyzována

Počasí výrazně komplikuje dopravu ve Francii, na letišti Charlese de Gaulle je pro dnešní den zrušeno čtyřicet procent letů, mnohaodinové zácpy na dálnicích nejsou výjimkou a společnost Eurostar zrušila pro dnešní den přepravu mezi Paříží a Londýnem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zasněžená Paříž

zasněžená Paříž | Zdroj: ČTK

V padesáti francouzských departmentech je vyhlášen oranžový stupeň, který značí výrazné ztížení provozu a řidičům je doporučováni vyjíždět na silnice jen v nejnutnějších případech. Meteorologové předpovídají další sněžení a teploty pod bodem mrazu jsou dokonce i v Provence, což je naprosto výjimečné.

Letiště Charlese de Gaulla zrušilo čtyřicet procent letů do patnácté hodiny, poté by měla být situace o něco lepší. Situace by se neměla výrazně zlepšit ani v pondělí.

Provoz pod kanálem La Manche byl pro dnešní den přerušen

Vlaky budou pod kanálem La Manche jezdit nejdříve zítra. Provoz byl přerušen poté, co v tunelu zůstalo v důsledku výpadku elektrického proudu pět vlaků a dva tisíce lidí musely být evakuovány.

Společnost Eurostar ještě zkusila vypravit v průběhu sobotního odpoledne dva vlaky, ale i ty měly problémy, proto bylo rozhodnuto přerušit veškerý provoz až do pondělí - cestujícím budou vyměněny jízdenky nebo vráceno jízdné.

Potíže zavinil sníh, který se dostal do ventilačního systému a zkratoval elektrický systém motorů lokomotiv. Cestující tak byli nuceni zůstat ve vlaku celou noc a druhý den byli evakuováni - mnozí strávili na cestě osmnáct hodin. Vlaky Eurostar dnes celý den nepojedou, což ještě více komplikuje situaci cestujícím, kteří se po rušení letů v důsledku špatného počasí spoléhali právě na železnici.

Jan Šmíd, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme