Počet českých vojáků v Kosovu bude klesat

Náčelník generálního štábu armády České republiky generál Vlastimil Picek přiletěl do Kosova. Našim vojákům tradičně popřál hezké Vánoce a na základně v kosovském Šajkovaci jim předal dárky a některým i vyznamenání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká základna v Šajkovaci

Česká základna v Šajkovaci | Foto: Armáda ČR

Picek se ale také zmínil o problémech, které tady byly. Po zářijové rvačce, kterou musela rozehnat mezinárodní vojenská policie, čtyři čeští vojáci kouřili marihuanu a hašiš. Při zatím posledním incidentu jeden z vojáků postřelil svého kolegu.

Generál Picek dnes řekl, že armáda nebude žádné takové projevy tolerovat a zakročí velmi přísně proti jakémukoli porušení disciplíny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návštěvu generála Picka v Kosovu sleduje zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín

V Kosovu působí asi pět set českých vojáků. Mají na starosti území o rozloze asi 700 kilometrů čtverečních na severovýchodě Kosova, z toho 85 kilometrů dlouhý úsek kosovsko-srbské hranice.

Jejich počty ale budou v budoucnu nižší. Do Kosova ještě v plné síle odjede šestnáctý kontingent, potom ale už budou počty našich vojáků klesat. Jak řekl generál Picek zpravodaji Českého rozhlasu, v Kosovu zůstanou jen desítky našich vojáků.

Ti další budou čekat v České republice na povel k odjezdu. Pokud by došlo k nějakému porušení mírových podmínek, budou připraveni se do Kosova do pěti dnů přesunout.

Martin Dorazín, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme