Za krádež nápisu v Osvětimi bude potrestána i ochranka

Polská prokuratura zvažuje žalobu na zaměstnance Osvětimského muzea, protože špatně hlídali areál bývalého koncentračního tábora. Zlodějům se tak podařilo nerušeně ukrást nápis na bráně, který se stal symbolem tohoto koncentračního tábora. Kovový nápis se sice již našel, ale je rozřezán na tři kusy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Osvětim

Osvětim | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Polská policie zveřejnila detaily o krádeži nápisu ,Arbeit macht frei' z Osvětimi. Cedule byla ukradena na objednávku ze zahraničí, pravděpodobně ze Švédska. Ukazuje se také, že krádež nebyla tak perfektně zorganizovaná, jak se původně předpokládalo.

Soud už poslal čtyři z pěti zadržených mužů na tři měsíce do vazby. Všichni se ke krádeži přiznali, každý měl dostat za odcizení nápisu v přepočtu 30 tisíc korun. Nyní jim hrozí až deset let vězení.

Vyšetřovatelé prozradili, že zloději nebyli na lup příliš dokonale připraveni. Vnikli do areálu muzea v Osvětimi, ale na místě zjistili, že jim chybí žebřík a nemohou kovový nápis z brány odšroubovat. Potřebné nástroje tedy nakoupili v blízkém obchodě a znovu se do muzea vrátili, aniž by si jich ochranka všimla. Dva ze zlodějů navíc byli v Osvětimi poprvé v životě.

Prokuratura v Krakově proto zvažuje, že obviní také zaměstnance muzea ze špatného hlídání areálu muzea bývalého nacistického koncentračního tábora.

Petr Vavrouška, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme