O chorvatské prezidentské křeslo se utkají dva levicoví kandidáti

Vítězem prvního kola prezidentských voleb v Chorvatsku se stal kandidát opoziční sociální demokracie Ivo Josipovič. Dosáhl 32,44 procenta hlasů. Jeho soupeřem se za dva týdny stane další levicový kandidát, záhřebský primátor Milan Bandič se 14,84 procenta hlasů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

prezidentské volby v Chorvatsku

prezidentské volby v Chorvatsku | Zdroj: ČTK

Jde o oficiální, ale zatím prozatímní, výsledky po sečtení hlasů z 99, 45 procent volebních středisek. K volební urnám přišlo 44,07 procent oprávněných voličů.

Do druhého kola prezidentských voleb se dostali dva levicoví kandidáti Ivo Josipovič a Milan Bandič. Přestože sociálně demokratický vítěz získal víc než dvakrát větší počet hlasů než druhý v pořadí, odborníci považují jejich souboj za dva týdny za otevřený.

Kandidát za vládní pravicovou Chorvatskou demokratickou unii Andrija Hebrang skončil třetí se ztrátou přibližně dvou procent hlasů. Podle předsedy Ústřední volební komise Branka Hrvatina už zbylé nezapočítané hlasy nemohou ovlivnit podstatné výsledky voleb.

Jaromír Janev, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme