Zájem o prezidentské volby v Chorvatsku má jen polovina voličů

V Chorvatsku se očekává velmi ostrá předvolební kampaň. Polovinu voličů ale hlasování nezajímá a chystají se prezidentské volby ignorovat. Vítěz prvního kola sociální demokrat Ivo Josipovič získal přibližně dva a půlkrát víc hlasů než jeho nejsilnější soupeř - starosta Záhřebu Milan Bandič. Odborníci v Chorvatsku ale upozorňují, že to na vítězství ve druhém kole nemusí stačit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

prezidentské volby v Chorvatsku

prezidentské volby v Chorvatsku | Zdroj: ČTK

Ivo Josipovič zvítězil dokonce i na doméně svého konkurenta, v Záhřebu, a to o dva a půl procenta hlasů. Chorvatští analytici ale upozorňují, že to na vítězství ve druhém kole nemusí stačit, pokud by primátor Záhřebu získal podporu pravice a zejména vládní Chorvatské demokratické unie.

Zdůrazňují také poměrně nízkou volební účast ve výši 44 procent, která má být ve druhém kole ještě nižší. Pokud by se ale zvýšila, nahrávalo by to populárnímu Bandičovi, který si v prvním kole osvojil část hlasů pravicových voličů a také většinu preferencí v zahraničí.

Jaromír Janev, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme