Pravé šampaňské je jedině z kraje Champagne ve Francii

Silvestr je dnem šampaňského. Příchod nového roku se slaví především tímto perlivým mokem z kraje Champagne na severovýchodě Francie. Jenom víno z tohoto regionu můžeme nazývat šampaňským.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šampaňské (ilustrační foto)

Šampaňské (ilustrační foto) | Foto: champagneshop

V kraji Champagne najdeme až dvacet tisíc drobných pěstitelů, kteří se svému koníčku věnují většinou vedle svého hlavního zaměstnání.

Jen deset procent vinic patří velkým společnostem známým i u nás - Louis Roederer, Veuve Clicquot, Moet Chandon, Ruinart a dalším.

Přehrát

00:00 / 00:00

O šampaňském hovořil ve vysílání Radiožurnálu zpravodaj ČRo Jan Šmíd

Největší šrumec je tu v září, během vinobraní. "Jsme tady obvykle tři týdny, já osobně už devátým rokem. Mám rád tuto oblast, ale i šampaňské samotné, i když práce je to opravdu těžká," říká jeden z brigádníků.

Základní tajemství šampaňského spočívá v scelování vína z různých terroirs, tedy vinic. I šampaňské zraje stejně jako jiná vína, nemělo by se tedy servírovat příliš mladé.

U velkých domů obvykle nesáhnete vedle. Kvalita je vynikající, cena tomu ovšem odpovídá. A chcete-li nějako zvláštnost, kupte si třeba speciální láhev Ludvíka XV.

"Navrhli jsme tady v DeVenoge tuto láhev proto, že o Ludvíkovi XV. bylo známo, že šampaňské dekantoval. Proto i jeho láhev vypadá jako karafa. Také jsme vytvořili vlastní skleničky, které vypadají jako obrácená karafa," vysvětluje Axelle Drevaux.

"Naší zvláštností je zase to, že jsme rodinným podnikem od svého vzniku až do současnosti a také že klademe důraz na půdu, přesněji na své vlastní hrozny. Dá se tedy říci, že své šampaňské kontrolujeme od začátku do konce," říká Jean Baptiste Lecaillon z domu Louis Roederer.

Lidé stále víc hledají kvalitu

Nezapomeňte, že šampaňské se podává vychlazené, v ideální teplotě od sedmi do devíti stupňů Celsia. Láhev je třeba uložit do nerezové nádoby s ledem a jakmile ji jednou otevřete, už ji nevracejte do chladícího boxu.

Když porovnáte pravé šampaňské s naší "bohemkou", kromě jiných věcí si okamžitě uvědomíte, jak je naše víno sladké. V Champagni přitom začal příklon k suššímu vínu už v polovině 19. století. S cukrem se tady rozhodně neplýtvá. Alespoň vás ráno nebolí hlava.

Potěšitelné je, že i u nás najdeme už celou řadu butiků, kde lze koupit pravé šampaňské, a lidé se stále častěji přiklánějí ke kvalitě.

"Jsme také překvapeni tím, že obchody, kde lze koupit naše šampaňské, nacházíme i mimo Prahu. A rádi také vidíme vaše someliéry, jak k nám jezdí a vzdělávají se. Šampaňské si prostě musíte oblíbit, a nejen na Silvestra," dodává Jean Francois Preau z domu Mailly.

Jan Šmíd, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme