Rusko zavádí minimální cenu vodky

Rusko dneškem počínaje zavádí minimální cenu vodky. Jde o součást opatření prezidenta Dmitrije Medvěděva proti rostoucímu alkoholismu. Úřadům má zároveň usnadnit postup ve snaze dostat pod kontrolu trh s nelegálním nezdaněným alkoholem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruská vodka

Ruská vodka | Foto: tiscali.cz

Rusové s příchodem Nového roku sáhnou hlouběji do peněženky - za půl litru vodky ode dneška zaplatí nejméně 89 rublů, tedy zhruba 55 korun. Úřady si od zavedení minimální ceny slibují růst příjmů do státní kasy, zlepšení kvality prodávaných značek a v neposlední řadě také zvýšení kultury pití.

Kritikové ale varují před možným opačným efektem, nejchudší vrstvy obyvatel se podle nich mohou vrátit k podomácku vyrobenému nekvalitnímu alkoholu. Prezident Medvěděv před několika měsíci označil alkoholismus za národní katastrofu, která podrývá zdraví obyvatel i ekonomiku. Rusové v průměru vypijí ročně 18 litrů čistého alkoholu na osobu, průměrný věk mužů je pouhých 59 let.

Lenka Kabrhelová, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme