Tisíce bývalých agentů polské státní bezpečnosti přijdou o vysoké důchody

Tisíce bývalých agentů a příslušníků polské státní bezpečnosti přijdou od dnešního dne o vysoké důchody. Dodnes přitom pobírali několikanásobně víc, než běžní důchodci v Polsku. Ale ne všem agentům se budou penze krátit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polský Sejm

Polský Sejm | Foto: Piotr VaGla Waglowski

Teprve dvacet let po pádu komunistického režimu v Polsku přijdou jeho prominenti o vysoké důchody. Nový zákon se dotkne zhruba pětačtyřiceti tisíc bývalých členů totalitní bezpečností služby. Například generálové zchudnou měsíčně v přepočtu až o třicet tisíc korun.

Vláda tak na důchodech agentů ušetří až čtyři miliardy korun ročně. Ale osoby, jejichž dokumenty jsou dodnes v přísně tajných svazcích Institutu paměti národa, si své vysoké penze ponechají. Organizace, která vyšetřuje zločiny komunismu nemá totiž právo tato jména zveřejnit a předat je úřadům, které o výši důchodů rozhodují.

Jak dodal šéf institutu, komunističtí agenti podléhající dodnes přísnému utajení, mají prostě štěstí a mimořádně vysoké důchody jim zatím zůstanou.

Petr Vavrouška, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme