V Rakousku se rozhořel spor o nové středisko pro azylanty

V Rakousku se vyhrocuje situace kolem výstavby nových ubytovacích středisek pro azylanty. Jde o zařízení pro první ubytování uprchlíků po jejich příchodu do této alpské země. Otázka "kam s nimi" budí velké emoce na veřejnosti a také uvnitř vládní koalice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Salzburg

Salzburg | Foto: Jan Rosenauer

Téma přistěhovalců je v Rakousku znovu velmi aktuální a velmi citlivé. A stává se žhavým tématem vždy v předvolebním boji. Ten se právě rozběhl ve spolkové zemi Burgenland, kde by podle představ rakouského ministerstva vnitra mělo nové azylové centrum vzniknout.

A právě kolem umístění střediska pro uprchlíky v obci Eberau v této spolkové zemi, sousedící s Maďarskem, se rozpoutala nejnovější názorová válka. Došlo to až tak daleko, že spolkový kancléř Werner Fayman chce toto zamýšlené azylové centrum nyní přesunout do Korutan.

Přehrát

00:00 / 00:00

Téma přistěhovalců v Rakousku rozebrala na Rádiu Česko vídeňská spolupracovnice Českého rozhlasu Marie Woodhamsová

Stavbu zařízení pro uprchlíky zásadně odmítá hejtman Burgenlandu, který hovoří v tom smyslu, že lidovecká ministryně vnitra rozhodla za zády politiků a hlavně občanů této spolkové země a že celá stavba prý byla nejasně deklarována jako výstavba sídliště.

Podle hejtmana by ke stavbě mohlo dojít pouze za předpokladu, že by s ní v lidovém hlasování vyjádřili souhlas občané dotčené obce, v níž žije asi tisícovka obyvatel.

Marie Woodhamsová, Marika Táborská, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme