Šest lidí zahynulo při výbuchu v ruském Dagestánu

Nejméně šest ruských policistů přišlo o život při pumovém atentátu v jihoruském Dagestánu. Čtrnáct dalších lidí bylo zraněno. Ruský prezident Dmitrij Medvěděv vyzval místní úřady k posílení bezpečnostních opatření.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výbuch (ilustrační foto

Výbuch (ilustrační foto | Foto: Fotobanka PhotoRack

Podle prvních vyšetřovacích verzí šlo o útok sebevražedného atentátníka. V dagestánském hlavním městě Machačkale se pokusil najet autem naplněným výbušninou do stanoviště dopravní policie.

Policisté ho ale zaregistrovali a těsně před explozí do něj najel policejní vůz. Následný výbuch byl podle svědků tak silný, že rozbil okna v budovách až 200 metrů vzdálených. Podle ruské zpravodajské služby Fsb měla trhavina sílu až 60 kilogramů TNT.

Jde o další z řady útoků, které svědčí o zhoršující se bezpečnostní situaci v celém severokavkazském regionu. Podobně jako v sousedním Čečensku a Ingušsku je podle expertů i v případě Dagestánu důvodem rostoucího násilí chudoba, islamismus, klanové spory a tvrdé metody místních i federálních bezpečnostních sil.

Igor Maňour, Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme