Za incident s výbušninou bude potrestán jen řadový policista

Jako selhání jednoho člověka hodnotí slovenský ministr vnitra incident, při kterém pyrotechnik zapomněl v letadle 90 gramů výbušniny Hexogen. Letadlo dovezlo trhavinu přilepenou na zavazadle jednoho z cestujících z Popradu do Dublinu. Podle šéfa slovenské pohraniční policie došlo k chybě při pravidelném výcviku psů a bezpečnost cestujících nebyla ohrožená. Pilot prý o trhavině na palubě věděl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ředitelka popradského letiště Ivana Herkeľová

Ředitelka popradského letiště Ivana Herkeľová | Zdroj: ČTK

Policejní pyrotechnik rozhodil mezi zavazadla dva vzorky výbušniny, které měl vyčenichat služební pes. Jenže našel jenom jednu a pyrotechnik na druhou zapomněl, říká šéf pohraniční policie Tibor Mako.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakci Irska přiblížil v Ozvěnách dne český velvyslanec Tomáš Kafka

K incidentu došlo v sobotu, ovšem pyrotechnik to ohlásil svým nadřízeným až v pondělí. Teprve potom slovenská policie informovala irskou a ta za přísných bezpečnostních opatření trhavinu okamžitě zajistila. Zapomnětlivý pyrotechnik dostane kázeňský trest a ministr vnitra okamžitě zakázal výcvik s výbušninami mezi lidmi.

Slovenské ministerstvo vnitra už se irské straně za incident omluvilo. Dublin ale celý případ bere vážně a chce ho nechat řádně přešetřit.

Požadavek Irska na jasné vyšetření tlumočil v Ozvěnách dne i tamní český velvyslanec Tomáš Kafka. "Ještě včera nebylo jasné, zda se irská strana dozvěděla o incidentu až tři dny poté, či přeci jen došlo k nějakému propojení. "Součástí vyšetřování má být analýza, zda pasažéři letadla nebyli vystaveni nějakému riziku samovznícení nebo jinému vlivu výbušniny."

Pilot o výbušnině nevěděl

Pilot letadla z Popradu do Dublinu o výbušnině na palubě nevěděl. Tvrdí to ČSA. Popírá tak tvrzení šéfa slovenské cizinecké policie Tibora Mako. Podle vyjádření ČSA byl pilot informován pouze o tom, že po výcviku psů zůstala v jednom odbaveném zavazadle v zavazadlovém prostoru neškodná a bezpečnost letu neohrožující krabička pachové.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odborník Marian Brzybohatý ve Stalo se dnes zhodnotil celou kauzu

Pilot prý rozhodně o výbušnině nevěděl, jinak by nemohl s letadlem vzlétnout. Radiožurnálu to řekla mluvčí ČSA Hana Hejsková. Incident vidí jako selhání slovenské strany většina bezpečnostních expertů z celého světa.

Slovenský ministr vnitra s okamžitou platností zakázal výcvik pyrotechniků mezi lidmi. V Česku se podobná cvičení provádějí výhradně s figuranty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odborník Marian Brzybohatý ve Stalo se dnes zhodnotil celou kauzu

Expert na terorismus, Marian Brzybohatý se ve Stalo se dnes podivil zejména okolnosti, že si policie bez vědomí cestujících dovolila do zavazadel vložit výbušný materiál. "Neznám slovenskou legislativu, ale je to postup kontroverzní."

"Katastrofální to v řádném případě není. Jednak množství výbušniny bylo malé a chyběla iniciační složka, která by případně mohla relativně bezpečnou výbušninu přivést k výbuchu," poznamenal Brzybohatý.

Milan Kopp, Ľubomír Smatana, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme