Kvůli incidentu na letišti končí šéf slovenské pohraniční policie

Šéf slovenské pohraniční policie Tibor Mako kvůli incidentu s trhavinou na popradském letišti končí. Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák podle svých slov jeho rezignaci přijme.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ředitel  slovenské pohraniční a cizinecké policie Tibor Mako

Ředitel slovenské pohraniční a cizinecké policie Tibor Mako | Zdroj: ČTK

Celou situaci, kdy si nic netušící 49letý muž odvezl nebezpečnou výbušninu až do irského Dublinu, pak označil za hloupou lidskou chybu.

Potrestaný bude také policejní psovod, který na trhavinu použitou při výcviku svého psa zapomněl. "To, co se stalo na letišti Poprad, byla hloupá lidská chyby, která změnila dobrý úmysl. Proto jsem rozhodl o pozastavení těchto typů aktivačních činností a hledat bezpečné stejně účinné formy," dodal slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji aféry s výbušninou mluvil v Ozvěnách dne L. Smatana, zpravodaj ČRo na Slovensku

Celý incident by měly obě země začít prošetřovat společně. Irské ministertsvo spravedlnosti chce totiž vyslat experty, kteří by se spolupráci se slovenskou stranou vnesli do případu jasno.

Slovenské zmařené cvičení mna popradském letišti bude mít dohru i v Bruselu. Komisař pro dopravu totiž chce od Bratislavu vysvětlení.

Dublin se diví

"Přihlouplá reality show s trhavinou" - tak hodnotí dnešní irský list Independent incident, kvůli němuž se dostaly do střetu úřady v Dublinu a Bratislavě. Totiž slovenskou policejní operaci, při níž byl o víkendu do zavazadla jednoho pasažéra letecké linky z Popradu do Irska uložen vzorek trhaviny RDX.

Bez jeho vědomí, v rámci akce, která měla testovat postřeh policejního psa na popradském letišti.

Jenže dotyčný policista pak jaksi tu látku zapomněl z batohu Slováka cestujícího do Irska včas vyndat. A Irové jsou rozčileni - i na vládní úrovni. Že prý je Slováci o celém nedopatření uvědomili pozdě.

Zpravodaj Českého rozhlasu v Bratislavě Lubomír Smatana v Ozvěnách dne řekl, že experti upozorňují, že policie postupovala nezákonně, když použila k výcviku nic netušící pasažéry. Ozvala se i Evropská komise a žádá informace ze Slovenska.

Milan Kopp, Lubica Bergmanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme