Protest slovenských dopravců se rozšířil z Bratislavy do Košic

Protest slovenských dopravců proti chaotickému zavádění elektronického mýta se rozšířil z Bratislavy do Košic. Ve východoslovenské metropoli ale neblokují dopravu, pouze padesátka kamionů projíždí velmi pomalu městem a troubí. V Bratislavě policie marně vyjednává s řidiči kamionů, ti žádají o schůzku premiéra Roberta Fica.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protest řidičů kamionů zablokoval Bratislavu

Protest řidičů kamionů zablokoval Bratislavu | Zdroj: ČTK

Robert Fico se už čtyři dny neukázal na veřejnosti a vzkazy posílá pouze přes svou mluvčí. Je ochoten s dopravci jednat ovšem pouze za podmínky, že okamžitě zastaví blokádu a odjedou z města. Tomu ale řidiči kamionů nevěří.

Ke všemu se přidalo husté sněžení a přes noc napadlo kolem pěti centimetrů sněhu. Cesty ve městě nejsou prohrnuté a doprava je velmi pomalá, navíc se stahuje do okolních ulic, které nejsou na takový nápor vozů dimenzované.

Protestující řidiči vylézají z kamionů a tvrdí, že jsou odhodláni vytrvat a čekají jak dopadne dnešní jednání Česmadu Slovakia s ministrem dopravy. Ten sice tvrdí, že celý mýtný systém je dokonalý, ovšem ze všech stran přicházejí zprávy o zásadních chybách a na hranicích už osmý den čekají řidiči dlouhé hodiny.

Do Bratislavy dnes dorazily další kamiony. Jejich řidiči tvrdí, že policie část z nich zastavila tak, že jim zabavila řidičské průkazy. Policie má na místě jednotku v kuklách a také psy. Zatím není jasné, jestli jde jen o výstrahu nebo zvláštní jednotka zasáhne.

Dopravci považují způsob vybírání mýta za chaotický experiment a požadují zastavení jeho platnosti. Včera kvůli tomu v Bratislavě zablokovali hlavní příjezdovou cestu ze severu země. Na místě chtějí vytrvat až do splnění svých požadavků.

Igor Maňour, Ľubomír Smatana, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme