Brusel žádá Slovensko o vysvětlení akce s výbušninou

Slovensko má Evropské komisi vyjasnit okolnosti incidentu s výbušninou v letadle do Irska. Výkonný orgán Unie posílá do Bratislavy dopis s žádostí o bližší informace k případu, při kterém jeden z cestujících na lince z Popradu do Dublinu nevědomky převezl trhavinu, ktreou mu tam podstrčila policie. Mělo jít o zkoušku bezpečnostních opatření.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Magdaléna Trusinová

"Žádáme Slováky o informace. Posíláme jim dopis, aby nám řekli, co se vlastně stalo," potvrdil mluvčí eurokomisaře pro dopravu Fabio Pirotta. Evropská komise má zatím informace o nalezení výbušniny u slovenského cestujícího letícího do Irska jen z tisku.

Stanovisko k nepovedenému testu bezpečnostních opatření zaujme, až se seznámí s detaily případu. Neočekává se ale žádná intervence Komise, protože členské země mají právo provádět nečekané zkoušky svých kontrolních mechanismů.

Dodal, že testy bezpečnostních opatření na letištích se provádějí běžně. Připravují je orgány členských států a někdy je nařídí i Evropská komise. V tomto případě ale nešlo o prověrku, o které by komise věděla.

Bratislava se za poslání trhaviny letadlem do Irska musela rozzlobené vládě v Dublinu omluvit. Padly už také první hlavy. Disciplinární řízení čeká psovoda, který balíček trhaviny dal nic netušícímu cestujícímu do kufru. Rezignoval také šéf slovenské pohraniční a cizinecké policie Tibor Mako.

Pavel Novák, Igor Maňour, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme