Únosce Nataschy Kampuschové jednal podle vyšetřovatelů bez kompliců

Vyšetřování únosu Rakušanky Nataschy Kampuschové je u konce. Wolfgang Priklopil tehdy desetiletou školačku unesl sám. Prokuratura tak vyvrátila spekulace, že byly do případu zapleteny další osoby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vídeňská radnice

Vídeňská radnice | Foto: Fotobanka stock.xchng, Elisabeth Fuchs

Osm tlustých svazků a zhruba tisícovka stran. Tak právě ty vnesly do celého případu jasno. Na závěrečnou zprávu generálního prokurátora se čekalo s velkým napětím. A to hlavně po spekulacích, že byly do únosu Kampuschové zapleteny další osoby. Právě kvůli nim se v roce 2008 vyšetřování obnovilo. Vyslechnuto bylo celkem 110 osob, provedeny analýzy vzorků z únoscova domu. Teď ale Státní zastupitelství tvrdí, Priklopil jednal sám, bez kompliců.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledku vyšetřování únosu Nataschy Kampuschové mluvil na Radiožurnálu vídeňský zpravodaj České televize Jan Moláček.

"Určitě je to jeden z nejdůležitějších výstupů dnešní tiskové konference, na které vyšetřovatelé představili závěry svého pátrání. Je to informace, o které se spekulovalo již od objevení Nataschy Kampuschové. Vždy čas od času se v médiích objevili ,svědkové', kteří tvrdili, že mají nějaké indicie, že Priklopil jednal na objednávku, případně mu někdo pomáhal s výstavbou podzemního úkrytu. Všechny teorie vyšetřovatelé prošetřili a podle nich se nepotvrdily," říká vídeňský zpravodaj České televize Jan Moláček.

Tento týden vyvolala v Rakousku rozruch zpráva, že za léta, kdy byla Natascha Kampuschová unesena, se jí podařilo uprchnout celkem třikrát. Při dvou prvních pokusech se k únosci ale údajně dobrovolně vrátila. Tato informace je podle vyšetřovatelů také nepravdivá.

Osm let věznění

Wolfgang Priklopil unesl Kampuschovou v roce 1998. Osm let ji držel v upraveném sklepě svého domu. Poté, co se tehdy osmnáctileté dívce podařilo v roce 2006 uprchnout, spáchal Priklopil sebevraždu.

Natascha Kampuschová dnes žije v ústraní ve Vídni. Snažila se prorazit jako moderátorka talkshow na soukromé rakouské televizi. To se jí ale příliš nepodařilo, pořad měl jen několik dílů. Koncem ledna má být uveden nový dokument o jejím věznění z produkce televize ARD.

Lubica Bergmanová, Jan Piroch, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme