V Bruselu se otevřela Česká škola bez hranic

Česká škola bez hranic - víkendová škola, ve které se děti českých rodičů žijících v cizině učí češtinu a reálie své země. Je to úspěšný projekt krajanských sdružení podporovaných Českými centry v zahraničí, který začal před 7 lety v Paříži. Od té doby vznikly takové školy vedené dobrovolníky i profesionálními učiteli také v Německu, Švýcarsku a dokonce i v australském Sydney. Právě dnes se pro 36 dětí otevřela taková škola i v Bruselu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jeden z žáků České školy bez hranic

jeden z žáků České školy bez hranic | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Předsedkyně krajanského spolku Beseda Anita Březinová seznámila rodiče s rozvrhem nedělní české školy. Ve třech věkových skupinách se budou učit děti do tří let - Broučci, do 5 let - Všeználkové a do 10 let - Indiáni.

Zájem o zapsání do školy působící v prostorách Českého centra byl dvojnásobný, než na kolik tři učitelé stačí. Do školy bude chodit i Alexander. Jeho tatínek je Řek a maminka Češka - asistentka právního oddělení v Evropské komisi.

"Náš syn vlastně češtinu vůbec neslyší. Jen ráno nebo večer, když přijdu z práce. Chodí do řecké sekce školy a odpoledne je v garderie - družině, která je ve francouzštině. Naše rodina tedy takovou školu opravdu potřebuje."

"Máme doma DVD, pohádky, všechny možné české filmy. Ale nestačí to. Syn rozumí česky, ale komunikuje velice špatně. I dcera špatně skloňuje. Potřebují to slyšet víc a víc," řekla paní Simona.

Přehrát

00:00 / 00:00

Českou školu bez hranic v Bruselu navštívil tamní zpravodaj ČRo Pavel Novák

Dětská říkadla, písničky, a pohádky. To bude základ výuky pro děti předškolního věku. Říká paní učitelka těch nejmenších do 3 let Hana Staňkovská. Jinak také zaměstnanec Evropské komise.

"Běžná hodina by měla být zaměřená hlavně na český jazyk, ale budeme samozřejmě s dětmi dělat všechno, co se týká psychomotoriky. Budeme hodně kreslit, zpívat, tancovat. Co se běžně dělá v českých mateřinkách. Takový ten základ, co najdete v Ladových říkadlech a podobně."

Školní děti se už budou kromě češtiny učit i české reálie. Jakési základy dějepisu a zeměpisu, které se od nich žádají při srovnávacích zkouškách. Ty musejí absolvovat každý rok ve své škole v Česku. Základem výuky bude čtení pohádek a pověstí a diskuse o nich. Přijdou ale i prvky geografie.

"Budeme se snažit dívat do mapy. Poznat česká města, trochu hory, řeky. Bude to zaměřeno na dějiny a zeměpis českých zemí a na výuku češtiny pomocí bajek, pohádek a legend a potom i formou nějakých říkadel a písniček," nastínila program školáků učitelka Zuzana Slunéčková, pracující jinak v Evropském parlamentu.

Zkoušky zatím v Česku

Děti to ale stále nezbaví povinnosti podniknout na konci školního roku s rodiči skoro tisícikilometrovou cestu do české školy, aby tam složily zkoušky. Mohlo by to ale být i jinak, říká vedoucí českého konzulátu v Bruselu Lenka Pokorná.

"Naším cílem do budoucna je, abychom dosáhli toho, co mají některé jiné země jako třeba Itálie, nebo Chorvatsko. To znamená, aby Česká škola bez hranic byla uznána ministerstvem školství jako adekvátní vzdělávací instituce."

"Děti by všechny potřebné zkoušky mohly absolvovat tady, což by rozhodně všem dětem zjednodušilo život. Bude pro ně i jednodušší mít výuku dvakrát týdně s ostatními dětmi, než dohánět školu odpoledne a o víkendech s rodiči, kdy se jim už do dalšího učení nechce," vysvětluje Lenka Pokorná.

To je ovšem zatím hudba budoucnosti. Skutečností ale už je, že první školní rok v České škole bez hranic v sídle evropských institucí začal.

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme