Protest slovenských dopravců proti mýtu trvá už pátý den

Chlapi z hor se rozzlobili a zatarasili Bratislavu. I tak se dá označit protest dopravců proti elektronickému mýtu, který trvá už pátý den. Hlavní město totiž blokují řidiči kamionů především ze středního Slovenska, podle kterých je mýto přímá cesta ke krachu firem a propuštění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kamiony zablokovaly  Bratislavu

kamiony zablokovaly Bratislavu | Zdroj: ČTK

A právě sociální rozměr jejich protestu je ta nejsilnější zbraň proti premiérovi Robertu Ficovi, který slovo ,sociální' zařadil ve svém slovníku na první místo.

Po Rožňavské ulici kráčejí v silném studeném větru dvě důchodkyně. Trolejbus kvůli kamionům neprojede, a tak musejí přes kilometr pěšky. Mají vztek, ale řidičům rozumějí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž zpravodaje ČRo Lubomíra Smatany z Bratislavy

"Řidiči mají pravdu, ale neměli by ji prosazovat tímto způsobem. Městská doprava by měla fungovat normálně."

Mýto vleze do peněženky skoro každému, a tak dopravci mají podporu po celé zemi. Navíc řidiči nemluví o lidských právech ani o demokracii, ale o chlebu pro svoje rodiny a o propouštění.

"Jestli se nic nevyřeší, tak končím. Auta můžu vrátit leasingovce. Nemám na to, mýto mi nechce nikdo proplatit. Státní lesy absolutně ne. Celý systém je špatný," říká Michal Donoval, který vozí dřevo v horách středního Slovenska.

Zakázek má kvůli krizi málo, z účtu už zmizela rezerva na horší časy, a navíc musí platit mýto na rozbitých silnicích 1. třídy. "Loni jsem platil 30 tisíc, letos mám zaplatit šest set - to je úplně likvidační."

Dopravci zpočátku protestovali především kvůli tomu, že museli platit i za úseky, které neprojeli. Tuto chybu provozovatel mýta během několika dnů odstraní. Jenže už teď je jasné, že řidiči jako Pavol z Banské Bystrice protestují proti vládě.

"Stát od nás jen peníze bere, zatím nám žádné nedává. Brečí, že stát nemá peníze, ale my, lidi, jsme stát, ne pár poslanců."

Spotřební daň na motorovou naftu je na Slovensku druhá nejvyšší v Evropské unii a Robert Fico v předvolební kampani opakovaně sliboval její snížení.

Nesplněný slib považují dopravci za podvod. Shodně tvrdí, že bojují o holou existenci a v protestu vytrvají.

Důkazem je i polní kuchyně, kterou postavili přímo na silnici a v sobotu v ní uvařili první guláš.

Marika Táborská, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme