Spolková vláda asi nechá vyzvednout radioaktivní odpad z dolu Asse

Spolková vláda zřejmě nechá vyklidit úložiště radioaktivního odpadu v Asse. Sto dvacet šest tisíc sudů s jaderným odpadem tak asi bude muset úložiště opustit. Šachtám úložiště hrozí zhroucení a navíc tam poměrně intenzivně proniká voda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radioaktivita

Radioaktivita | Foto: European Commission Audiovisual service

Německý kabinet proto musí urychlit své rozhodnutí, jaký bude další osud radioaktivního materiálu.

Nabádá k tomu i expertíza Spolkového úřadu na ochranu před zářením, která má být oficiálně zveřejněna dnes, ale ze které už dopředu citoval deník Kölner Stadt-Anzeiger.

Jaderní experti v dobrozdání údajně doporučují sudy vyzvednout a dopravit je do 20 kilometrů vzdáleného Salzgitteru a uložit je do tamního bývalého dolu na železnou rudu jménem Konrad.

Několik řešení

K této variantě se podle všeho přiklání i ministr životního prostředí Norbert Röttgen z CDU, který ale současně varovně zdvihá prst v tom smyslu, že se nejprve musí důkladně prověřit, jak stabilní jsou stále ještě stěny dolu Asse a v jakém stavu jsou vlastně sudy s jaderným odpadem.

Znamená to, že se úložiště bude muset otevřít a prozkoumat, což na rychlý postup nevypadá.

Spolkový úřad na ochranu před zářením částku na vyzdvižení sudů z dolu Asse neuvedl, ale v analýze společností DTM a TÜV Nord jsou náklady vyčíslené na astronomické 2,5 miliardy eur.

Kromě vyzdvižení sudů přichází v úvahu i jejich přesunutí na jiné místo v dolu Asse, případně zalití barelů betonem.

Jádro - citlivé téma

V Německu je jaderná energetika a otázky s ní spojené tradičně citlivým tématem. Není žádným tajemstvím, že se nový kabinet chystá změnit atomový zákon a zrušit závazek odpojit do roku 2021 ze sítě zbývajících 17 jaderných reaktorů.

Toto rozhodnutí má být součástí nové energetické koncepce, která má být podle kancléřky Angely Merkelové předložená do října tohoto roku. Má obsahovat tedy i prodloužení životnosti atomových elektráren.

Už na 21.ledna je naplánovaná první schůzka se zástupci čtyř největších energetických koncernů.

Otevřenou otázkou zůstává, jestli na jaře letošního roku bude podle stále platného zákona odstaven reaktor Neckarwestheim I nebo zda se vláda pokusí tento proces ještě změnit.

Jiří Hošek, Kateřina Křenová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme