Obžaloba vůči Demjanjukovi se možná rozšíří

Výslechem bývalých vězňů vyhlazovacího tábora Sobibor bude v Mnichově pokračovat soud s údajným nacistickým zločincem Johnem Demjanjukem. Státní zastupitelství možná obžalobu proti rodákovi z Ukrajiny rozšíří o další zločin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

soud s Johnem Demjanjukem

soud s Johnem Demjanjukem | Zdroj: ČTK

Soukromé šetření prokázalo, že Demjanjuk v roce 1947 nejspíš nedaleko německého Ulmu úmyslně přejel jednoho člověka.

Demjanjuk tehdy pracoval coby řidič pro americkou vojenskou správu. Oběť byla podle úmrtního listu židovského původu, a právě to mohlo být Demjanjukovým motivem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Jiří Hošek hovořil o soudu s Demjanjukem.

U mnichovského soudu dnes budou vypovídat účastníci vzpoury ve vyhlazovacím táboře Sobibor, Thomas Blatt a Philip Bialowitz.

Měli by vylíčit poměry v táboře a podíl dozorců na tamní vražedné mašinérii. Oba v procesu vystupují taky coby spolužalobci.

Jde o velké osobnosti, které se podílely na povstání ve vyhlazovacím táboře, při kterém vězni zabili několik esesmanů a celkem na 6 stovek jich uprchlo. Blatt napsal knihu "Z popela Sobiboru," která je jedním z nejznámějších svědectví o holocaustu a proslavil se taky možná prvním mediálním rozhovorem, který vězeň vyhlazovacího tábora vedl se svým bývalým trýznitelem.

Další dvě žaloby

V Německu se připravují ještě další dvě obžaloby na bývalé nacistické zločince. Devětaosmdesátiletý Samuel K. žijící nedaleko Bonnu, má mít za sebou podobný osud, jako John Demjanjuk.

Taky on padl coby voják Rudé armády do zajetí a prošel výcvikovým táborem pomocného personálu SS v Trawnikách. Poté byl nasazen ve vyhlazovacím táboře Belzec, což sám nepopírá.

Obžaloba by tak mohla znít totožně, jako v případu Demjanjuk - podíl na zavraždění desítek tisíc Židů. Pikantností je, že dotyčný pracoval dlouhá léta v Německu coby státní úředník na jednom spolkovém ministerstvu. Přestože Samuel K. vystupoval v několika procesech jako svědek, sám pozornost justice nikdy neupoutal.

Centrála pro objasňování nacistických zločinů dotáhla i další případ; osmaosmdesátiletý americký státní příslušník Ivan Kalymon má mít na svědomí konkrétní vraždu. Té se měl dopustit v roce 1942 ve Lvově coby pomocný policista. V případě Kalymona by Německo samozřejmě muselo napřed požádat Spojené státy o jeho vydání a to může být nesmírně zdlouhavý proces.

Jiří Hošek, Martin Hromádka, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme