Rakousko chystá povinné zkoušky z němčiny pro imigranty

V které roce se narodil Mozart? Kdo byl posledním rakousko-uherským císařem? I takové otázky by mohla obsahovat nová zkouška z němčiny pro žadatele o azyl, kterou zavedou po Německu také Rakušané. Návrh schválila tamní vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Salzburg

Salzburg | Foto: Jan Rosenauer

Testy výrazně zkomplikují nabytí rakouského občanství - zejména některým národnostem, tvrdí jejich kritici. Normě se proto podobně jako v Německu přezdívá "lex turca", zákon proti Turkům. Plán musí ještě schválit poslanci.

Rakouská vláda argumentuje tím, že tak chce pomoci integraci cizinců, která je nedostatečná. V zemi žije 10 procent imigrantů, například v některých oblastech Vídně jich je ale dokonce třetina.

Přehrát

00:00 / 00:00

Téma na Rádiu Česko rozebrala redaktorka Markéta Bartošová

Povinná zkouška z němčiny se nelíbí opozici i některým vládním sociálním demokratům. Kritizují ji i neziskové organizace.

Ty tvrdí, že celý vládní návrh na integraci je postaven velice negativně a že namísto opatření, která by integraci cizinců vylepšila, se staví jenom další bariéra, jak cizincům přístup do země znesnadnit.

Podle kritiků je zákon zaměřen hlavně proti Turkům, kterých je v Rakousku hodně a teď se za nimi dostěhovávají jejich rodinní příslušníci a další příbuzní.

Zkouška se ale nebude vztahovat na všechny přistěhovalce. Rakušané se totiž stále více blíží k řízené migraci, více si vybírají, koho do své země pozvou, koho naopak nechtějí.

Zkouška tak nebude vyžadována například u kvalifikované pracovní síly, sezónních pracovníků nebo uchazečů o azyl. Výjimku mají mít také příbuzní občanů Evropské unie, kteří už v Rakousku žijí.

Obdobný test v Německu obsahuje 33 otázek. Aby člověk uspěl, musí jich správně zodpovědět polovinu. Podle mnohých jsou ale otázky velice těžké a ani spousta rodilých Němců na ně nedokáže odpovědět.

Marika Táborská, Markéta Bartošová, Rádio Česko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme