Kontroverzní Bandera se stal národním hrdinou Ukrajiny

Ukrajina má oficiálně nového Národního hrdinu. Tento titul udělil odstupující prezident Viktor Juščenko kontroverznímu politikovi z dob druhé světové války Stěpanu Banderovi. Juščenko řekl, že na tento výnos čekaly mnoho let miliony Ukrajinců. Titul převzal z Banderův vnuk Stepan.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajina

Ukrajina | Foto: Emanuel Macoun

Kontroverzně je Bandera vnímán i mezinárodně. Poláci ho považují za viníka protipolských pogromů na západní Ukrajině. "Zdaleka není hrdinou pro všechny Ukrajince. Je hrdinou v západní části Ukrajiny, která patřila pod Polsko, protože předválečné Polsko zdaleka nebylo monoetnickou zemí. Tam v roce 1928 vznikla Organizace ukrajinských nacionalistů, do níž v roce 1929 Bandera vstoupil," přiblížil v pořadu Stalo se dnes překladatel Milan Dvořák.

Bandera určitý čas spolupracoval s německou stranou. Po napadení Sovětského svazu Německem se podílel na vyhlášení ukrajinského státu a strávil tři roky v koncentračních táborech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kontroverzní politik Stěpan Bandera je národním hrdinou Ukrajiny. V pořadu Stalo se dnes na toto téma hovořil překladatel Milan Dvořák.

"Mnozí z těch, které organizoval, se také připojili k Němcům, i když on sám ne. A většina těch lidí se pokusila o samostatnost Ukrajiny - 30. června 1941 ve Lvově vyhlásili samostatný stát. Němci to zatrhli, protože považovali Ukrajince za méněcenné, stejně jako Židy. A sám Bandera potom proseděl válku v německých koncentračních táborech," přiblížil Dvořák.

Jméno Stěpana Bandery není v České republice neznámé - s jeho oddíly bojovaly československé jednotky ještě několik let po válce. "Pokud jde o Banderovce, kteří procházeli přes Slovensko a v různých utajených skupinkách i přes českou část Československa, to byli lidé, kteří prchali, kteří se snažili proniknout na Západ a nesnažili se o něco přímo na území Československa," uvedl.

Je to převážně negativní postava

Čeho chtěl Juščenko udělením titulu Banderovi několik dní před odchodem ze své funkce a před druhým kolem složitých prezidentských voleb dosáhnout, je podle Dvořáka těžké říci.

"Snad to má být podpora právě toho západoukrajinského hnutí nebo myšlenkového proudu, který vždy prosazuje nezávislost Ukrajiny," uvedl.

Někteří lidé považují Banderu za národního hrdinu, jiní za zločince. Poláci i Rusové už proti heroizování Bandery protestují. "Řekl bych, že je to převážně negativní postava," dodal Dvořák.

Martin Dorazín, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme