Británie vyšetřuje skandál s nefunkčními detektory na výbušniny

Britské úřady zakázaly vyvážet přístroje na odhalování bomb do Iráku a Afghánistánu. Pravděpodobně totiž nefunguji a mohly by tak ohrozit životy britských a spojeneckých vojáků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hledání min a jiných výbušnin

Hledání min a jiných výbušnin | Foto: 601. skupina speciálních sil

S pochybnostmi o spolehlivosti detektorů přišla britská ambasáda v Bagdádu a irácké úřady, které zařízení koupily k bezpečnostním prohlídkám na iráckých kontrolních stanovištích. Policie Spojeného království už zatkla majitele společnosti, která jeden a půl tisíce záhadných detektorů na výbušniny do Iráku dodala.

Třiapadesátiletý Jim McComirk čelí podezření už několik měsíců. O jeho čerstvém zatčení nyní informují londýnské Timesy. I když on prý za dodávky detektorů dostal dvanáct miliónů dolarů, irácká vláda celkem zaplatila 85 miliónů. Rozdíl padl na výcvik a na provize pro různé prostředníky.

Záhadné zařízení nemá ani žádné elektrické napájení. Podle výrobce prý anténka dokáže rozpoznat výbušninu na vzdálenost jednoho kilometru. Sám ale neumí vysvětlit princip, jak by systém mohl fungovat. Odborníci jsou také skeptičtí. Iráčtí policisté však mezitím anténky dál používají v domnění, že tak brání v činnosti teroristům.

Břetislav Tureček, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme