Putin a Medveděv táhnou za jeden provaz. Medveděv však chce změny

V Rusku se znovu debatuje o tom, nakolik funguje tým dvou nejvlivnějších mužů - prezidenta a premiéra. Popud vzniku nové debaty byla schůze státní rady, kterou přenášela i státní televize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dmitrij Medveděv

Dmitrij Medveděv | Foto: European Commission Audiovisual service

Diskuse se zúčastnili oba nejvlivnější muži Ruska a předsedové všech politických stran. Medveděv i Putin na ni tlumočili vlastní názory na fungování politického systému v Rusku, přičemž oba jednohlasně deklarovali, že jdou týmově ruku v ruce.

Média nicméně dlouhodobě spekulují o kandidátech na prezidenta v příštím volebním období a zda proti sobě stanou Putin s Medveděvem. Právě Medveděv měl možnost se během debaty kriticky vyjádřit k současnému volebnímu systému, který nastavil jeho předchůdce Putin.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vztah ruského premiéra Vladimira Putina s prezidentem Dmitrijem Medveděvem. Téma pro zpravodajku ČRo v Mosvě Lenku Kabrhelovou.

Zmiňovaný systém dlouhodobě kritizují i mnozí politologové a analytici, a to pro jeho rigiditu, neprůhlednost a absenci svobodného výběru. Experti varují, že vláda nevidí ve voličích partnery. Ty spatřuje ve vládních úřednících, kteří při posledních regionálních volbách manipulovali s výsledky.

Navzdory Medveděvovým pravomocem je ale politology považován za nejmocnějšího muže Ruska Putin. I tohoto titulu bude pro Medveděva složité prosadit některé avizované, byť kosmetické, změny v nastolení politického směru Ruska.

Lenka Kabrhelová, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme