Rada Evropy je kritická k opatřením Světové zdravotnické organizace

Katastrofické scénáře o pandemii prasečí chřipky se zatím nenaplňují. Zato pokladny farmaceutických firem, které vyrábějí léky a vakcínu proti viru prasečí chřipky H1N1, se plní vrchovatě. Důkazem jsou dnes zveřejněné výsledky hospodaření švýcarské farmaceutické firmy Novartis.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Očkování

Očkování | Foto: Tomáš Adamec

Hlavně díky prodeji přípravků proti viru H1N1 se farmaceutické společnosti Novartis zvýšil meziročně zisk o 54 procent. V době hospodářské krize výsledek obdivuhodný.

Pandemie pod tlakem?

Na druhé straně ale sílí hlasy, že pandemie prasečí chřipky, kterou vyhlásila Světová zdravotnická organizace, byl vlastně jen jeden velký podvod. Vysoký představitel Rady Evropy a epidemiolog Wolfgang Wodarg v televizi BBC řekl, že WHO vyhlásila celosvětovou pandemii prasečí chřipky po tlaku lobbistů z farmaceutických firem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedoucí stálé delegace českého parlamentu v Radě Evropy, poslankyně Anna Čurdová a konzultant Tomáš Cikrt diskutovali o šíření chřipky

"Státy uzavřely s farmaceutickými firmami už po epidemii ptačí chřipky dohody. Je v nich řečeno, že pokud WHO vyhlásí pandemii, tak vstoupí v platnost objednávky u farmaceutických firmem. Farmacuetické firmy pak s velkým zájmem čekaly na to, až Světová zdravotnická organizace vyhlásí pandemii prasečí chřipky. To se také stalo a bylo hodně drahé oznámení," říká šéf zdravotnické sekce Rady Evropy Wolfgang Wodarg.

O postupu Rady Evropy proti rozhodnutí WHO vyhlásit pandemii prasečí chřipky mluvila ve Světě o druhé vedoucí stálé delegace českého parlamentu v Radě Evropy, poslankyně Anna Čurdová. Skutečnost, že se tak radikálně liší názor expertů z WHO a Rady Evropy označila v tuto chvíli za nevysvětlitelnou.

Změna definice

"Já bohužel na základě indicií, které dnes zazněly na veřejné diskusi, tak bohužel jeho obavy sdílím," řekla Čurdová na otázku, zda má stejně jako Wolfgang Wodarg obavy z přílišného napojení WHO na farmaceutické firmy. Čurdová také spatřuje problém ve změně definice pandemie.

"Česká vláda reagovala adekvátně k informacím, které měla, a nevinila bych ji z nějakých přehnaných obav, protože pokud nedostávala adekvátní informace, nemohla adekvátně reagovat," řekla Čurdová.

Její kolega z Rady Evropy, Wolfgang Wodarg se rozhodl promluvit o pochybnostech o prasečí chřipce po kuriózní příhodě. Jedním z nejhlasitějších zastánců teorie o pandemii prasečí chřipky byl Klaus Stöhr, který ve WHO vedl program pro sledování chřipky ve světě a který v televizích často mluvil o tom, že lidstvo je vážně ohroženo virem H1N1.

K výzvě, aby se údajná pandemie prasečí chřipky vyšetřila, se Wodarg odhodlal poté, co dostal od svého bývalého kolegy, epidemiologa Klause Stöhra pohled, ve kterém píše, že se "rozhodl přijmout nové výzvy a že se stěhuje do Londýna a bude pracovat pro farmaceutický koncern Novartis. Ano, právě ten Novartis, který loni vydělával na prodeji léků a vakcín proti prasečí chřipce.

Hrozba platí dál

Bývalý mluvčí ministra zdravotnicví a současný konzultant v oblasti zdravotnictví Tomáš Cikrt. "Chřipka tady zůstane i nadále a hrozba, že se rozšíří rychle její závažná forma zůstává také. Dějinná varování existují, připomněl Cikrt.

Chyba u WHO, pokud pomine vztahy s farmaceutickými firmami, je podle Cikrta ve způsobu, jak se vyhlašuje varování. "WHO by měla mít dvě měřítka - jedno pro rychlost šíření a druhé pro závažnost choroby."

"Není ještě vyloučeno, že přijde ještě druhá vlna nové chřipky, tak jako se to stalo u španělské chřipky, která zabila více lidí než 1. světová válka," varoval Cikrt.

Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme