Afghánci musí převzít větší odpovědnost za správu země

Jak dál v řešení afghánského konfliktu? Odpověď na tuto otázku dnes hledají zástupci světového společenství v Londýně. Vrcholná konference se odehrává za mimořádných bezpečnostních opatření a velkého zájmu médií i odpůrců dosavadního vojenského řešení situace v Afghánistánu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Talibanský velitel

Talibanský velitel | Foto: Archiv ČRo

Vojáci, vraťte se domů! To jsou nejčastější výzvy, které čtu na plakátech lidí, kteří se shromáždili před Lancaster House v centru Londýna, kde se konference odehrává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Londýnskou konferenci sledoval i zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Marek.

"Myslím si, že vojenskou přítomností v Afghnánistánu nic nevyřešíme. Tři čtvrtiny Britů, většina Němců i Američanů si přejí, aby se jejich vojáci vrátili domů. Politici jednají proti vůli lidé," řekla mi asi šedesátiletá žena.

První závěry vrcholné konference v Londýně jí dávají za pravdu. Správu své země musí definitivně převzít sami Afghánci, spojenci pošlou sice letos do Afghánistánu dalších 37 000 vojáků, stále větší část odpovědnosti za bezpečnost země mají převzít afghánské bezpečnostní síly.

Západ chce do obnovy Afghánistánu zapojit i část hnutí Taliban

Nová spojenecká strategie v Afghánistánu je podle NATO úspěšná. Představitelé aliance se na tom shodovali před dnešní londýnskou schůzkou o situaci v této asijské zemi. NATO se chce v Afghánistánu soustředit především na ochranu civilního obyvatelstva a výcvik afghánské policie a armády. Afghánské vedení prosazuje také to, aby se do obnovy země zapojila i část příslušníků fundamentalistického hnutí Taliban.

Integrace řadových bojovníků Talibanu do společnosti má plnou podporu Západu. Je také součástí nové spojenecké strategie, se kterou přišel velitel sil NATO generál Stanley McChrystal. Podle českého velvyslance při NATO Martina Povejšila už má tenhle přístup první výsledky:

"Na severu a na západě, čili v těch relativně stabilnějších částech země, se podle mě podařilo zastavit postupující talibanizaci celé oblasti."

Podle Povejšila se tak podařilo udržet radikály z Talibanu jen v izolovaných oblastech na jihu a východě země. Západ se ale podle velvyslance shoduje na tom, že usmíření v Afghánistánu musí řídit především tamní prezident a vláda.

Jaromír Marek, Ondřej Houska, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme