Belgický pedofil promluvil z vězení. Lítost necítí

Případ Marc Dutroux před pár lety otřásl celou Evropou. Belgický pedofil v polovině devadesátých let znásilnil a zavraždil několik nezletilých dívek. Své oběti celé měsíce zadržoval v temné kopce ve sklepě svého domu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vězení - ilustrační foto

Vězení - ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Vyšetřování případu se podezřele protahovalo, což vyvolalo masové protesty v ulicích belgických měst. Dutroux byl před soud postaven až v roce 2004 a v nejsledovanějším procesu belgické historie dostal trest doživotního vězení. Teď ze své cely promluvil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ze své cely promluvil nejstřeženější belgický vězeň Marc Dutroux.

"Jsem obětí zpolitizované justice," říká o sobě pedofil a sadistický vrah Marc Dutroux. Přirovnává se k Alfrédu Dreyfusovi, tedy k muži, který byl na konci devadesátých let předminulého století ve Francii neprávem obviněn ze špionáže. Tahle aféra je dodnes symbolem vykonstruovaného procesu.

Důkazy proti Marcu Dutrouxovi jsou ale nezvratné. Celé hory materiálu svědčí o jeho odporných činech: Dutroux šest dívek opakovaně znásilňoval a mučil a čtyři nakonec zavraždil. Svou vinu přesto dodnes popírá a v jeho slovech nenajdete ani stopu lítosti.

Navíc hovoří v termínech, které není možné označit jinak než jako šokující. V telefonických rozhovorech s novinářkou z belgického deníku Le Soir třeba říká, že ve vězení žije v horších podmínkách než Židé v koncentračních táborech.

Nejstřeženější belgický vězeň

Stěžuje si na nedostatečně vytopenou celu a vadí mu, že ve vězení nemůže pracovat nebo chodit na mši. Tomu se ale nelze divit: Dutroux je nejstřeženějším belgickým vězněm. Z vězení už jednou uprchl a jeho útěk tehdy vyvolal politické zemětřesení.

Opakování něčeho podobného chce proto stát za každou cenu zabránit. Dutrouxe místo lítosti nebo zpytování svědomí zaměstnávají jiné myšlenky: chce napsat knihu, která by vyšla v zahraničí.

Sám sebe v ní určitě vylíčí jako oběť těžkého dětství a zvůle úřadů. Pohled Belgičanů je ale samozřejmě úplně jiný: Dutrouxovi oběti se teď na místech jeho odporných činů snad už brzy dočkají důstojného památníku.

Ondřej Houska, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme