V ruské Karélii se ozývají hlasy po odtržení od Ruska

Kam v arktických mrazech za teplem? Přece do Finska! Že vám na tom něco nehraje? Pravda, Finsko není právě zemí, kam by se lidé vydávali ohřát, a ještě k tomu v zimě. Pro sousední ruskou Karélii, přesněji řečeno pro některé její obyvatele, ale Finsko symbolem tepla je.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výhled na zamrzlé jezero z Pynnikki.

Výhled na zamrzlé jezero z Pynnikki. | Foto: Iva Jonášová

A dokonce tak velkým, že se v ruském regionu ozvaly hlasy po odtržení od Moskvy a připojení se k severské republice.

Za vším hledej ruskou zimu - právě ta podle všeho podnítila autory letáků, které se našly v karelském městě Sortavala a vyzývají obyvatele regionu k odtržení od Ruska a připojení k sousednímu Finsku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Někteří obyvatelé Karélie by se rádi připojili k Finsku.

Hlavním argumentem pro odchod z Ruské federace je podle autorů neschopnost vlády zajistit lidem normální podmínky k životu. A to se v první řadě týká právě tepla. Jak uvádí ruský deník Komersant, od listopadu loňského roku v Sortavale i mnoha dalších městech a obcích Karélie teplota v obytných prostorách zřídka kdy stoupne výše než na 11-12 stupňů Celsia.

Školy v malých obcích byly nucené několikrát vyhlásit zvláštní prázdniny, potom co ve třídách naměřili dokonce méně než osm stupňů. Podobné letáky, žádající vypsání referenda o připojení k Finsku, se našly i na dalších místech Karélie.

Místo do Finska za mříže?

Zoufalí obyvatelé jednoho z okresů se dokonce obrátili s žádostí o pomoc i na prezidenta Dmitrije Medvěděva. Podle vlády je problém v tom, že místní úřady nejsou schopné platit za topivo.

O vyčlenění zvláštních financí, díky nimž by se tepelnou krizi podařilo překlenout, požádali vládu poslanci místního zákonodárného shromáždění. Odpověď ale zatím nepřišla. Naopak, někteří mrznoucí obyvatelé Karélie by se místo v teple, záhy mohli ocitnout za mřížemi.

Ruské úřady totiž začaly vyšetřovat výzvy k referendu jako trestný čin a intenzivně se zabývají tím, kdo za údajnou ,protistátní činností' stojí. Po autorech letáků nyní pátrá místní oddělení FSB, které označuje jejich rozšiřování za veřejnou výzvu k extremismu.

Lenka Kabrhelová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme