Obchod s emisemi napadli hackeři, odcizili 'zelené certifikáty'

Na systém obchodování s emisními povolenkami zaútočili hackeři a zmocnili se takzvaných 'zelených certifikátů', které potvrzují, že elektřina dodávaná do sítě pochází z obnovitelných zdrojů. Uvedla to Evropská komise.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počítač

Počítač | Foto: Free Digital Photos

Zatím není jisté, jaké hackeři způsobili škody. Například německý Spolkový úřad pro životní prostředí odhaduje škody na zhruba tři miliony eur - což je 78 milionů korun.

"Rozměr škod se zatím stále ještě zjišťuje. Ale hackeři napadli zhruba 17 z 27 registrů, ve kterých jsou uloženy emisní povolenky států, které s nimi obchodují v rámci systému EU ETS," přiblížil v pořadu Stalo se dnes Jan Fousek z firmy Carbon Warehouse, který vede trh s emisními povolenkami v Česku a na Slovensku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hackeři zaútočili na evropský systém obchodování s emisemi. Podrobnosti přiblížil ve Stalo se dnes Jan Fousek z firmy Carbon Warehouse.

Ročně je podle něj v Evropě naalokováno zhruba kolem 2 miliard povolenek EUA. "Když tedy vezmeme dnešní cenu povolenky, která je zhruba 13 euro, tak se bavíme o nějakých 26 miliardách euro za rok potenciální teoretické hodnoty povolenek, což je zhruba 700 miliard korun," vysvětlil.

Stanovení škod bude podle něj trvat týdny a možná i měsíce. "Ale už teď se ví, že zmizelo zhruba 230 tisíc povolenek v hodnotě kolem 3 milionů euro," přiblížil .

Prodej zcizených povolenek bude komplikovaný

Podle některých agenturních zpráv můžou elektroničtí zloději s povolenkami, které zcizili, obchodovat. Podle Fouska ale bude jejich prodej komplikovaný.

"Protože na burzu takový hacker přímo přístup nemá. Všechno musí probíhat přes brokera nebo přes banku. Musí prokazovat složitě svoji identitu," uvedl Fousek.

"Proto si neumím úplně představit, kde vlastně povolenky byly prodány a zda-li vůbec prodány byly. Jestli ještě nejsou na účtech a čeká se na jejich prodej," dodal.

První útok elektronických zlodějů na obchod s povolenkami vyvolal podle něj potřebu celý systém lépe zabezpečit. "Je tam spousta nejasností, které budou muset být vyřešeny. Například, kdo ponese zodpovědnost za zmizelé povolenky nebo kdo nahradí klientům ztráty. Bude se řešit právní odpovědnost," uvedl Fousek.

Katarína Brezovská, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme