Spotřeba sýrů ve Francii i loni rostla

Každý Francouz sní v průměru ročně 24 kilogramů sýrů. Na výběr mají 365 různých druhů, v ,hitparádě' sýrů u nich momentálně vede ementál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nabídka sýrů ve Francii

Nabídka sýrů ve Francii | Foto: Jan Pokorný | Zdroj: Český rozhlas

Sýry se tady zpravidla podávají na závěr oběda. I k tomu nejlevnějšímu menu vám v restauraci nabídnou po předkrmu a hlavním jídle aspoň dva, tři kousky sýra. Samozřejmě, čím je menu dražší, je víc i lepších sýrů. Jejich spotřeba ve Francii stoupla o 2, 3% procenta. Podle statistik loni snědl každý Francouz 24 kilogramů sýra.

Vstupuju do prodejny sýrů v Paříži, jedné z mnoha, kde vůně zrajících i víc než zralých sýrů vás donutí koupit si aspoň kousek. Z těch známých i méně známých.

Přehrát

00:00 / 00:00

O spotřebě sýrů ve Francii hovořil v Odpoledním Radiožurnálu tamní zpravodaj ČRo Jan Pokorný

Prodavač ochotně představuje známé značky brie, camembert, comté a pak mě zavádí na čestné místo prodejny, kde je sýr, o který je prý letos největší zájem - vacherin Mont d'Or.

Je vyrobený z kravského mléka, podává se studený, ale můžete si ho dát i teplý. Stačí zabalit do alobalu se stroužkem česneku, trochou vína a strčit na chvíli do trouby.

V hitparádě sýrů ve Francii je momentálně na prvním místě ementál, následuje camembert - měkký sýr s jemnou kůrkou a bílou plísní na povrchu. na třetím místě je známý sýr brie a pod stupni vítězů zůstává taky vynikající morbier.

Nabídka sýrů ve Francii | Foto: Jan Pokorný

Každý Francouz má ale své chuťové pohárky, které rezonují třeba s chutí sýra podle místa narození. "Já mám ráda sýr cantal, protože jsem se v Cantalu narodila."

Cantal má dvoutisíciletou historii. Vyrábí se ve střední Francii. Zkuste si tam někdy dát v restauraci jednoduché jídlo aligot. Bramborová kaše, trocha česneku, přidáváte nastrouhaný sýr, mícháte. Jednoduché selské jídlo, ale syté tak, že dát si po něm "dvacet" je spíš nutnost.

Francouzi dovedou sýry vyrobit, umějí si je i vychutnat. Čtyřiadvacet kilo sýra na osobu za rok je úctyhodné číslo. Mají být na co pyšní a také jsou. Než jim sdělíte, že Řekové jsou ve spotřebě sýrů ještě o pár kilogramů na osobu lepší.

Jan Pokorný, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme