Baltské moře je na pokraji ekologické katastrofy

V Helsinkách začal summit pobaltských zemí za účasti ruského premiéra Vladimira Putina o ochraně Baltského moře. To patří mezi nejvíce znečištěná moře vůbec. V jeho okolí žije více než 90 milionů lidí, přičemž námořní doprava je jednou z nejhustších na světě. Podle odborníků se podmínky pro mořskou faunu dostaly na hranici únosnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trajekt v Baltském moři

Trajekt v Baltském moři | Foto: Scandlines

Kromě odpadních vod, které tečou do Baltského moře, představuje samostatný problém také nelegální vypouštění škodlivých látek z lodí. Navíc bylo Baltské moře také dějištěm námořních bitev první a druhé světové války. Z této doby leží na dnu moře řada vraků lodí, nevybuchlých nábojů a chemických zbraní.

"Největším znečišťovatelem baltských vod je Rusko. Ale také pobaltské státy a Polsko. Finsko a Švédsko se naopak dlouhodobě snaží celou řadou iniciativ tu situaci zlepšit," říká hydrolog Bohumír Janský, předseda Českého národního výboru pro spolupráci s nevládní oceánografickou komisí UNESCO.

Přehrát

00:00 / 00:00

O znečištění Baltského moře mluvil na Rádiu Česko hydrolog Bohumír Janský.

"Ve vodách Baltu jsou často obsaženy velice nebezpečné látky, jako jsou dioxiny a polychromované bifenyly, které se dostávají až do organické hmoty, tedy do masa ryb. Tyto toxické látky jsou v Baltu koncentrovány třicetinásobně v porovnání se Severním mořem," upozorňuje Janský a pokračuje:

"V Baltském moři se také negativně projevuje vlil nečištěných komunálních odpadů a vliv zemědělství. Do Baltu se dostává množství sloučenin dusíku a fosfátů, které se projevují tak, že mělké zálivy u pobřeží jsou zvláště v létě postiženy sinicemi a řasami. Mluví se o takzvaných mrtvých zónách. Jejich počet stále narůstá. Za posledních deset let se plocha těchto mrtvých zón v Baltu zdvojnásobila."

Podle Hydrologa Bohumíra Janského je především potřeba kontrolovat a možná i omezovat lodní dopravu po Baltu. Řada lodí totiž vypouští odpady do moře nebo dokonce vymývá na širém moři své nádrže.

Dalším opatřením musí být kontrola v povodích, neboť do Baltu se dostává obrovské množství škodlivin řekami. Zde by měl být předobrazem projekt ,Rýn' a projekt ,Labe', které dosáhly vynikajících výsledků a které výrazně pomohly Severnímu moři.

Ladislav Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme