Barták: V Kosovu bude méně českých vojáků

V Kosovu bude působit méně vojáků, potvrdil ministr obrany Martin Barták. Nejde o mimořádné snižování stavů, ale o plánovaný postup ve spolupráci s NATO.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český voják v Kosovu

Český voják v Kosovu | Foto: Tomáš Adamec

"V Kosovu redukce již probíhá. My už tam máme méně vojáků, jak stanovila Severoatlantická aliance. Následujeme celý proces. V příštím půlroce bychom se měli dostat na počty, které jsou v souladu se strategií, naplánovanou NATO pro Kosovo. Ve druhém pololetí by tam tedy mělo zůstat asi sto českých vojáků," řekl ministr obrany Martin Barták.

V minulém roce se česká armáda zapojila v Kosovu v rámci sil KFOR, a to v počtu 400 vojáků. Hlavním úkolem bylo mimo jiné zajištění bezpečnosti na kosovsko-srbské hranici.

Ani s postupným stahováním z Kosova se ale vojáci nemusejí bát propouštění v armádě. Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek nicméně potvrdil, že armádu letos čekají některá nepopulární opatření:

"Nejsou to opatření typu masivního propouštění. V souvislosti s optimalizací organizační struktury ale někteří lidé půjdou pracovat k jiné posádce, na jiné místo."

Armádu v loňském roce opustilo kvůli škrtům 2700 lidí. Podle generála Picka i ministra Bartáka už ale ozbrojené složky nelze dál redukovat.

Nikola Bojčev, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme