Před 65 lety si mocnosti na Jaltě rozdělily sféry vlivu v Evropě

Je to již 65 let, kdy se představitelé mocností, vítězících ve druhé světové válce, tedy Spojených států amerických, Velké Británie a Sovětského svazu, dohodli na rozdělení sfér vlivu v Evropě po skončení války. Předurčily tak vývoj na kontinentu i období nesvobody ve střední a východní Evropě na následující desetiletí. Alespoň tak bývá ve zkratce charakterizována Jaltská konference, která skončila 11. února 1945.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přístav Jalta

Přístav Jalta | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

"Tak jak je to často prezentováno, jde o ,Jaltský mýtus' v krystalické podobě. Když se důkladně podíváme do všech dobových dokumentů, nic podobného se nám nepotvrzuje. Pochopitelně představitelé tří vítězících mocností museli dělat určité kompromisy ve sporných otázkách, nicméně k žádnému rozdělení Evropy na sféry vlivu nedošlo," nesouhlasí s všeobecně vžitou představou o konferenci historik Vít Smetana z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd.

"Už fakt, že těsně před koncem války britský premiér Winston Churchill naléhal na americkou generalitu a nového prezidenta Trumana, aby americká armáda postupovala do Berlína a do prahy, svědčí o tom, že k žádnému konkrétnímu rozdělení Evropy předem nedošlo. Zdaleka nejsem sám, kdo tuto interpretaci zastává," pokračuje Smetana.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Jaltské konferenci mluvil na Rádiu Česko historik Vít Smetana z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd.

Československo podle tohoto "mýtu" bylo ponecháno na pospas Sovětskému svazu, a nikdo s tím nemohl už nic dělat. Ani s tím historik Smetana nesouhlasí:

"Československo nebylo na Jaltě vůbec zmíněno, nestalo se předmětem jednání. Naopak velmi spornou byla otázka Polska. Nikoliv východní hranice, ta byla určena již v Teheránu. Západní hranice pak byla vytyčena až na Postupimské konferenci. Na Jaltě se ale dojednala polská vláda."

Tomáš Pavlíček, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme