Na Slovensku vychovávají opuštěné děti profesionální rodiče

Děti do věku tří let nesmí být na Slovensku podle zákona umístěné v kojeneckém ústavu a i ty starší se úřady pokoušejí dostat do rodin, aby netrpěly ústavní péčí. Profesionální rodiče vychovávají děti u sebe doma a za svoji práci dostávají řádný plat jako každý jiný zaměstnanec. Pro řadu žen je to proto zajímavý způsob výdělku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Děti v dětském domově

Děti v dětském domově | Foto: Hľadáme Rodičov.sk

Rodinný domek na okraji Hlohovce je překvapivě tichý. Doma je pouze Jana Chaláňová s dcerami. Pak bouchnou dveře a tanečním krokem vchází patnáctiletý Milan. Zrovna dostal vysvědčení.

Milan své profesionální matce vyká a říká teto. Jana Chaláňová si na to za celých osm let nezvykla. Milana i jeho sestru považuje za své a tak se k nim i chová. Patří do rodiny, i když jsou z jiné krve a i když časem dospějí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Slovensku vychovávají opuštěné děti profesionální rodiče

"V osmnácti letech jim nepovím: 'Tak milí zlatí, skončilo mi zaměstnání, odcházíte od nás.' Prostě jsou už součástí naší rodiny, a kdybychom měli kapacitu, možná bychom v tom pokračovali a pomohli ještě dalším dětem," říká Jana Chaláňová.

Vychovává celkem pět dětí - tři svoje a dva sourozence, které přijala z dětského domova. Za to dostává plat kolem 18 tisíc korun a příspěvek 5 tisíc korun na každé dítě. "Přivítala jsem to, protože jsem měla možnost zůstat doma se svými dětmi, věnovat se vlastní rodině a také pomoct ještě někomu dalšímu. Mám to jako zaměstnání, dostávám za to peníze, počítají se mi všechny roky do důchodu. Myslím, že je to v mnoha ohledech velmi přijatelná forma náhradní péče," říká profesionální matka.

Profesionální rodiče jsou zaměstnanci dětského domova, což je evropský unikát. K dětem nemají žádný právní vztah. Ty stále patří do dětského domova, přestože s ním po odchodu do rodiny nemají prakticky nic společného.

O profesionální rodičovství je velký zájem

Dětským domovem však musí projít i rodiče, říká jeho ředitelka Marta Tóthová: "Profesionální rodič je chvíli zaměstnaný u nás v dětském domově jako vychovatel, aby získal vztah k dítěti, které půjde k němu do rodiny. Po nějaké době, když zjistíme, že tento vztah opravdu funguje, může dítě odejít do profesionální rodiny."

Nevýhodou profesionálních rodičů je, že se na nové děti fixují, a když přijde řada na adopci, rozchod bývá velmi bolestný. To je případ hlavně velmi malých dětí, které si matky berou jako novorozence.

Výhody však převažují, přiznává sociální pracovnice z dětského domova v Seredi Denisa Hercegová: "Velkým plusem jsou vztahy, které jsou mnohem zdravější. Děti mají vztahy i se svými vrstevníky i s dospělými lidmi, ne jako děti, které vyrůstají přímo v budově dětského domova."

O profesionální rodičovství je velký zájem. Vyhovuje hlavně ženám, které chtějí zůstat s vlastními dětmi doma a nemají problém starat se o další. Cílem je snížit počet dětí v ústavní péči, říká Jozef Mikloško, šéf občanského sdružení Úsmev ako dar, které profirodiče školí.

"Dětský domov Michalovce byla jedna obrovská budova se 120 dětmi. Dneska mají osm rodinných domů. Čím víc dětí máte v profirodinách a čím menší centrální budovu,tím je to samozřejmě levnější. Ale není to pro nás jen ekonomická otázka. Je to hlavně otázka dobra dítěte," shrnuje.

V současné době žije u profesionálních rodičů přes tři sta dětí a jejich počet stále stoupá. Existuje dokonce i několik dětských domovů, které už nemají žádné děti a jenom poskytují profirodičům zázemí a servis.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme