Londýn vyšetřuje zneužití britských pasů při vraždě vůdce Hamásu

Britské úřady začaly vyšetřovat okolnosti, za kterých komando cizí tajné služby zneužilo na Blízkém východě britské pasy. Prohlásil to britský premiér Gordon Brown. Vše se točí kolem lednové vraždy jednoho z vůdců palestinského hnutí Hamás Mahmúda Mabhúha.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gordon Brown

Gordon Brown | Foto: The Council of the European Union

Policie v Dubaji zjistila, že 11 členů komanda použilo při vraždě tohoto nákupčího zbraní pasy čtyř evropských zemí. Kromě Británie také Irska, Francie a Německa.

Britský premiér Gordon Brown je zatím nejvýše postavený evropský politik, který se k rostoucímu skandálu vyjádřil.

Spekuluje se, že za atentátem stojí Izrael. V britském parlamentu zaznělo, že pokud pasy skutečně zneužila jeho tajná služba Mosad, ničí to důvěru mezi oběma státy a britské občany to prý vystavuje nebezpečí.

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman řekl, že "není důvod myslet si, že za akcí byl Mosad". Tuto možnost ale ani nepopřel.

Šest použitých britských pasů byly padělky, vycházející ale z identity skutečných lidí. Izraelský tisk připomíná, že agenti Mosadu v minulosti pasy spřátelených zemí několikrát zneužili.

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme