Mezinárodní tým bude opět pátrat po troskách airbusu Air France

Osm měsíců po tragédii letadla společnosti Air France, které se při letu z Ria de Janeira do Paříže zřítilo do Atlantického oceánu s 228 lidmi na palubě, se chystá výprava, která bude hledat černé skříňky. Mořské dno bude prohledávat mezinárodní tým složený z amerického a německého námořnictva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo. Ilustrační foto

Letadlo. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Airbus společnosti Air France zmizel prvního června na trase Rio de Janeiro-Paříž. Při této letecké katastrofě přišlo o život všech 228 lidí včetně dvanáctičlenné posádky.

Stroj se zřítil za neobjasněných okolností do oceánu. Jedna z vyšetřovacích verzí pracovala s hypotézou, že se pilot zřejmě pokusil se strojem otočit a že se letadlo pokusilo vrátit k ostrovu Fernando de Noronha, ale manévr se nepodařil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mezinárodní tým chce najít černé skříňky zmizelého letadla Air France. Podrobnosti přinesla na Rádiu Česko redaktorka Magdaléna Trusinová.

"Další vyšetřovací verze spekulovala, že se letoun rozlomil ve vzduchu krátce po té, co vlétl do jádra bouře. A pak byla ve hře možnost, že letounu selhaly rychloměry nebo že na palubě došlo k teroristickému útoku," přiblížila na Rádiu Česko redaktorka Magdaléna Trusinová.

U všech verzí ale zůstalo u spekulací, protože bez černých skříněk nebylo možné vyšetřování nijak dotáhnout do konce.

Údaje z černých skříněk půjdou ještě analyzovat

Francouzská kancelář pro vyšetřování a analýzy je přesvědčená, že pokud se černé skříňky najdou, údaje z nich půjdou ještě analyzovat.

"Černé skříňky jsou konstruovány tak, že zůstanou neporušené i v extrémních podmínkách. Jsou vodotěsné a vyrobené z nerezavějících materiálů. Uvnitř skříňky je miniaturní vysílač, který po katastrofě vysílá signál, podle kterého se dá skříňka najít. Signál ale po 30 dnech utichá," přiblížila redaktorka.

Doplnila, že černé skříňky jsou ve skutečnosti křiklavě oranžové. V letadlech jsou dvě, jedna zaznamenává rozhovory v pilotní kabině, druhá nahrává letové údaje.

Třetí pokus

Francouzská kancelář pro vyšetřování a analýzy zorganizovala už dva pokusy najít černé skříňky, jeden hned po letecké katastrofě, tedy během doby, kdy černé skříňky vysílaly signál, a druhý potom v srpnu.

Současná mezinárodní výprava by měla vyrazit v polovině března a hledat bude severovýchodně od místa, kde byl let AF 447 naposledy zaznamenán. Vyhlídky jsou podle Trusinové docela dobré, průzkumníci jsou totiž lépe připraveni.

"Zatímco v minulosti prohledávaly ponorky a sonary oblast o rozloze zhruba osmnácti tisíc km čtverečních, teď se vytipoval podle polohy trosek a těl pasažérů, která se našla loni v červnu, okruh dvou tisíc kilometrů čtverečních," uvedla.

Martin Křížek, Katarína Brezovská, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme