Bosna a Hercegovina diskriminuje menšiny, rozhodl Evropský soud

Bosna a Hercegovina se dostala před soud kvůli diskriminaci národnostních menšin. Vždy se totiž hovoří jen o třech jejích konstitutivních národech - o Bosenských muslimech, Chorvatech a Srbech. V Bosně však žijí i další národnosti, kterým však ústava mnohá práva upírá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bosna a Hercegovina (Ilustrační foto)

Bosna a Hercegovina (Ilustrační foto) | Foto: Stanislav Miler

Dervo Sejdič sloužil ve své zemi jako policista. Je sice bosenský občan, ale nemá například možnost stát se hlavou státu, protože je etnickým Romem. Tato výjimka platí také pro Židy.

Sejdič podal kvůli tomu stížnost u Evropského soudu pro lidská práva a vyhrál. Bosenská ústava vznikala za okolností, kdy v Bosně a Hercegovině končila válka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovník Rádia Česko Martin Ježek ve Světě o deváté.

"Bylo potřeba vyřešit spor mezi třemi konstitutivními národy. V tu chvíli bylo hlavně potřeba dospět k míru a na další národnosti se jaksi nemyslelo," řekl spolupracovník Rádia Česko a bývalý zpravodaj na Balkáně Martin Ježek.

Na Bosnu a Hercegovinu se kvůli nedořešeným standardům ochrany menšin dá očekávat přímý nátlak ze strany Evropských zemí a Spojených států.

Martina Mašková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme