Britsko-argentinské napětí ohledně Falkland pokračuje

Británie věří, že spor s Argentinou ohledně ropného průzkumu u Falklandských ostrovů bude rozumně vyřešen. Premiér Gordon Brown zároveň tvrdí, že jeho země má na to plné právo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Falklandy - území

Falklandy - území

Argentina si na ostrovy, které leží asi 500 kilometrů od jejích břehů, dělá nárok a postavila se proti britským plánům. Zvažuje také, že spor předloží Mezinárodnímu soudnímu dvoru.

Do oblasti u Falklandských ostrovů směřuje ropná plošina ze Skotska a pokusné vrty mají v tamních vodách začít příští týden. Podle informace BBC minulý týden argentinští činitelé zastavili loď s nákladem vrtného zařízení.

Nyní britský premiér Gordon Brown řekl, že všechny přípravy na ochranu Falklandských ostrovů byly provedeny, nicméně neočekává, že bude třeba do oblasti vyslat zvláštní námořní útvar. Podle britského ministra zahraničí Davida Millibanda britské průzkumné vrty jsou v naprostém souladu s mezinárodním právem.

Postoj vlády podpořil stínový ministr zahraničí William Hague, který řekl, že přítomnost královského námořnictva v oblasti by měla být posílena.

Milan Kocourek, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme