Španělská města zažijí sérii demonstrací proti důchodové reformě

Španělsko se chystá na vlnu demonstrací. Odboráři chtějí protestovat proti důchodové reformě, která počítá se zvýšením hranice pro odchod do důchodu o dva roky na 67 let. První stávky začínají už dnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barcelona

Barcelona | Foto: Petr Jindra

Odborová hnutí chtějí zaplnit ulice Madridu, Barcelony, Valencie a dalších měst autonomních regionů. Odboráři si od manifestací slibují zvrat v připravované důchodové reformě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Protesty ve Španělsku komentuje spolupracovnice Českého rozhlasu, Lubica Zlochová

Odbory chtějí do šestého března zorganizovat až sto demonstrací. Ministr práce řekl, že vláda rozhodnutí odborů respektuje a chápe, že vyjadřují nesouhlas. Věří ale v konečný smír a v to, že svůj záměr nakonec prosadí.

Odbory mají celkem velkou podporu u veřejnosti. A to možná i díky tomu, že v době krize se chovaly velmi smířlivě. Generální stávku dokonce zatím vyloučily.

Španělsko si zvýšením věku odchodu do důchodu zadělala na nepříjemný problém. Vládu k tomu zřejmě nutilo víc okolností. "Jednak tlak ze strany mezinárodních organizací jako Evropská unie, ale i fakt, že současný demografický stav není dlouhodobě udržitelný. Španělé jsou totiž mimořádně dlouhověcí a přírust obyvatelstva je minimální. Takže se jim na ten důchod platí velmi dlouho a zatěžuje to státní kasu, " říká spolupracovnice Českého rozhlasu ve Španělsku, Lubica Zlochová.

"Vláda ale řešení předložila velmi nešikovně a bez příprav. Dotklo se to nejen lidí, kteří pracují fyzicky, ale například i učitelé a ty, kteří se blížili hranici 65 let a dnes vidí, že se jim to ještě prodlouží," vysvětluje situaci Lubica Zlochová.

Igor Maňour, Ľubica Zlochová, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme