Itálie řeší obrovskou ekologickou katastrofu

Severní Itálii postihla ekologická katastrofa velkých rozměrů. Miliony litrů ropy a topných olejů se dostaly z uzavřené rafinerie do severoitalské řeky Lambro a z té pak až do Pádu, největší italské řeky, která prochází nejhustěji obydlenou a nejúrodnější částí Itálie. Policie hovoří o sabotáži.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rafinérie

Rafinérie

V bývalé rafinérii ve Villasanta u Monzy, někdo otevřel kohoutky cisteren, ve kterých se od uzavření rafinérie skladovala nezpracovaná ropa a topné oleje a vypustil všechno, podle odhadu, až dva až deset milionů litrů ropy do řeky Lambro, která ústí do Pádu.

"Ta velká černá a mastná vrstva plující na hladině řeky zdevastovala Lambro a dostala se už po Pádu přibližně k Piacenze. Je tu nebezpečí, že ropa a průmyslové oleje by se mohly dostat dál po řece Pádu, až k Ferraře, kde se voda z Pádu čistí a použivá jako pitná a pak dál do delty a do moře. Delta je velká přírodní rezervace a kdyby se ropa dostala až do moře, ohrozila by zejména chovy měkkýšů i samotné ryby. A mohlo by dojít také ke znečištění zavlažovacích kanálů v Pádské nížině," říká spolupracovnice Českého rozhlasu v Itálii Vědunka Lunardi.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ekologické havárii v severní Itálii mluvila na Rádiu Česko spolupracovnice Českého rozhlasu v Itálii Vědunka Lunardi.

Italští záchranáři na odstranění havárie intenuivně pracují. V každém záhybu řeky, u stavidel a přehrad se kladou bariéry ze zvláštlní textilie, která absorbuje mastné oleje a zastavuje je. Když se vytvoří vyšší vrstva na hladině, odsávají se do cisteren.

Za Piacenzou je přehrada, kde se záchranáři pokusí znečištěnou vodu odklonit do postranního kanálu a tam ji pročistit. Šéf civilní ochrany Bertolaso tvrdí, že během dneška jeho experti a dobrovolníci veškeré oleje a ropu odstraní.

Na řece Lambro už ropa napáchala velké škody, zničila veškerý zdejší život a na březích dobrovolníci našli desítky mrtvých ptáků, včetně vzácných volavek.

Pachatel zatím neznámý

"Policie prozatím nikoho ze zavinění havárie konkrétně neobvinila. Případ se stále ještě vyšetřuje. V médiích se objevují různé dohady. Někdo naznačoval, že by se mohlo jednat o spekulace s nemovitostmi, někdo hovořil o pomstě propuštěných zaměstnanců, někdo o sabotáži ekologických anarchistů, někdo dokonce hovoří o mafii. Policie sleduje všechny možné stopy. Soudí, že otevřít kohoutky cisteren mohl pouze někdo, kdo se v bývalé rafinérii dobře vyzná," uvádí spolupracovnice Českého rozhlasu v Itálii Vědunka Lunardi.

"Faktem je, že nikdo bývalou rafinérii s miliony litrů ropy v cisternách nekontroloval, nikde nebyly bezpečnostní kamery ani žádný strážník," dodává Lunardi.

Vědunka Lunardi, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme