Bukurešť vyjednává o umístění amerických antiraket

Rumunsko zahájilo jednání s Washingtonem o rozmístění asi 20 protiraketových střel na svém území. Oznámil to šéf rumunské diplomacie a dodal, že jednání mezi oběma zeměmi budou trvat asi rok a půl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odpálení rakety - ilustrační foto

Odpálení rakety - ilustrační foto | Foto: US Department of Defense

Rumunsko počátkem února schválilo návrh umístit k roku 2015 některé části americké protiraketové obrany na svém území. Mělo by jít o pozemní protirakety typu SM-3. Washington hodlá rovněž rozmístit baterii protiraket krátkého doletu Patriot v severovýchodním Polsku.

O umístění prvků štítu na svém území má zájem i Bulharsko. Případná bulharská účast by měla být koordinována v rámci Severoatlantické aliance.

Ruské ministerstvo zahraničí v reakci na oznámení rumunského ministra vyjádřilo znepokojení nad plány amerického protiraketového deštníku v Evropě. Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova Moskva spoléhá na dohodu, kterou uzavřeli prezidenti Ruska a Spojených států, předpokládající společnou analýzu bezpečnostních hrozeb.

V září Spojené státy upustily od plánů rozmístit součásti takzvaného protiraketového deštníku v Polsku a České republice, ke kterým mělo Rusko také ostré výhrady.

Igor Maňour, Markéta Ševčíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme