Bouře Xynthia zabila ve Francii 45 lidí

Francouzská civilní obrana hlásí zatím 45 obětí řádění nebývalé bouře Xynthia. Podle večerního komuniké, nemusí být toto číslo konečné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Následky bouře Xynthia ve Francii

Následky bouře Xynthia ve Francii | Foto: AFP

Bouře, kterou meteorologové pojmenovali Xynthia udeřila nebývalou silou. Nejvíc, 29 zahynulo v departementu Vendée na západě země. Většina lidí se utopila, další se stali obětí padajících stromů a větví.

Přes milion domácností ve Francii byl bez elektřiny. V podvečer se mimořádně sešla francouzská vláda. Ministr dopravy Dominique Busserau, který sám pochází z postiženého regionu Charante Maritime letěl nad oblastí vrtulníkem. Po přistání řekl: "Oceán vstoupil na pevninu, něco takového jsem v životě neviděl."

Na letišti Charlese de Gaulla platí stále upozornění, že řada letů je kvůli počasí zrušena.

Paříž zakázala vstup do parků

Problémy se nevyhnuly ani francouzské metropoli. Celou noc tam foukal prudký vichr a pršelo. Pařížská radnice kvůli tomu nařídila uzavřít dnes všechny parky a hřbitovy, kde by mohlo dojít ke zranění padajícími stromy či větvemi. Právě tak zemřel v oblasti Pyrenejí v obci Luchon jeden mladý muž. Francie zatím hlásí celkem 12 mrtvých a řadu zraněných, další lidé umírali v souvislosti s bouří i v sousedním Španělsku a Portugalsku.

Francouzští meteorologové mluví o nejničivější bouři od roku 1999. Červený stupeň varování vyhlásili naposledy před devíti lety. Bouře by se měla během neděle posunovat severovýchodním směrem.

Jan Pokorný, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme