Řádění živlů paralyzovalo dopravu na řadě míst Německa

Vyvrácené stromy, uzavřené dálnice, zrušené lety. Taková je bilance tlakové níže Xynthia v sousedním Německu. Ztráty na životech jsou ve srovnání s Francií naštěstí nízké.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Následky bouře Xynthia ve Francii

Následky bouře Xynthia ve Francii | Foto: AFP

Zatím pět obětí hlásí západ Německa. Prudký vítr na několik hodin zcela paralyzoval Frankfurt nad Mohanem. Tamní letiště zrušilo na 250 letů. Nejezdily vlaky a policie taky uzavřela několik frekventovaných dálnic.

Situaci na silnicích v Severním Porýní-Vestfálsku označil mluvčí policie za ,strašnou.' Výjezdy hasičů se tam počítají na tisíce. Podle očitých svědků vichřice místy lámala stromy jako sirky. Vlak Intercity-Express narazil mezi Hanau a Fuldou do vyvráceného stromu a řadu hodin nemohl pokračovat v cestě.

Největší škody napáchala bouře, která se o víkendu přehnala přes Portugalsko, Španělsko, Benelux a část Německa, ve Francii. Jen v departamentu Vendé zahynulo 29 lidí. Hladina moře se na některých místech zvedlo o metr a půl.

V neděli večer se mimořádně sešel francouzský kabinet. Dohodl se na možnosti daňových úlev pro postižené domácnosti. Nabízí také poničeným regionům nouzové půjčky.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy odjíždí s několika ministry do nejvíc postižených míst na západním pobřeží. Tam totiž mimořádná bouře kombinovaná se silným přílivem způsobila největší škody a vzala životy největšímu počtu lidí. Premiér Fancois Fillon označil situaci za národní katastrofu.

Jiří Hošek, Jan Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme