Po větrné smršti zůstalo v Evropě nejméně 56 mrtvých

Větrná smršť Xynthia za sebou v Evropě nechala nejméně padesát šest mrtvých. Nejhůř na její řádění doplatila Francie. V sousedním Německu zůstaly po smršti vyvrácené stromy a uzavřené dálnice. Zrušené jsou i lety. Silný vítr dnes zasáhl i Česko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Následky bouře Xynthia.

Následky bouře Xynthia. | Foto: AFP

Francouzská civilní obrana hlásí zatím 45 obětí řádění nebývalé bouře Xynthia. Podle večerního komuniké, nemusí být toto číslo konečné. V terénu dál pracují záchranáři a velká část obyvatel zůstává i dnes ráno bez elektrické energie.

Jen v departamentu Vendé zahynulo devětadvacet lidí. Hladina moře se na některých místech zvedla o metr a půl.

V neděli večer se mimořádně sešel francouzský kabinet. Dohodl se na možnosti daňových úlev pro postižené domácnosti. Nabízí také poničeným regionům nouzové půjčky. Záchranné práce už jsou ve Francii v plném proudu. "Velkou roli hraje také sousedská výpomoc," řekl spolupracovník Rádia Česko ve Francii Martin Hybler.

Letiště ve Frankfurtu zrušilo 250 letů

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy odjíždí s několika ministry do nejvíc postižených míst na západním pobřeží. Tam totiž mimořádná bouře kombinovaná se silným přílivem způsobila největší škody a vzala životy největšímu počtu lidí. Premiér Fancois Fillon označil situaci za národní katastrofu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situace ve Francii sleduje zpravodaj Jan Pokorný.

Zatím šest obětí hlásí západ Německa. Prudký vítr na několik hodin zcela paralyzoval Frankfurt nad Mohanem. Tamní letiště zrušilo na dvě stě padesát letů. Ještě po celý dnešek se na německé železnici i v letecké dopravě musí počítat se zpožděními a výpadky.

Německé dráhy hájí před rozzuřenými pasažéry své rozhodnutí z včerejšího odpoledne na mnoha úsecích dopravu preventivně zastavit. Na řadě míst pak popadané stromy průjezd vlaků skutečně znemožnily.

Krajně nebezpečná byla taky situace na dálnicích, kde řidiče kromě samotného větru ohrožovaly uvolněné billboardy i materiál za špatně zajištěných stavenišť. "Xynthia je tlaková níže, kterou tu nemíváme každý rok," nechal se slyšet meteorolog Peter Hartmann.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci ve Francii sleduje také Martin Hybler.

Vítr zasáhl i Česko

Situaci na silnicích v Severním Porýní-Vestfálsku označil mluvčí policie za ,strašnou.' Výjezdy hasičů se tam počítají na tisíce.

Podle očitých svědků vichřice místy lámala stromy jako sirky. Vlak Intercity-Express narazil mezi Hanau a Fuldou do vyvráceného stromu a řadu hodin nemohl pokračovat v cestě.

Silný vítr dnes zasáhl i Česko. Nemá sice tak ničivé následky, ale i u nás by si měli lidé dávat pozor. Hlavně na horách může v nárazech dosáhnout rychlosti až devadesáti kilometrů za hodinu. Větrno má být v Praze, středních Čechách, na Karlovarsku, Liberecku, Ústecku, Královéhradecku, Pardubicku, Olomoucku i na severní Moravě.

Jiří Hošek, Jan Pokorný, Alice Kottová, Petr Král, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme