Britští labouristé stahují před volbami náskok konzervativců

Britští vládní labouristé mají velkou šanci uspět v jarních volbách. Nedělník Sunday Times totiž včera otiskl průzkum, ze kterého vyplývá, že labouristé ztrácejí na opoziční konzervativce pouhá dvě procenta. Jde o nejmenší rozdíl mezi oběma stranami za déle než dva roky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský premiér Gordon Brown

Britský premiér Gordon Brown | Foto: Evropská komise

Byl to průzkum organizace agentury YouGov, jedné ze tří čtyř hlavních, které v Británii zkoumají veřejné mínění. Je to agentura, která více než ostatní spoléhá na průzkum přes Internet.

Přehrát

00:00 / 00:00

O předvolební situaci ve Velké Británii mluvil na Rádiu Česko spolupracovník Českého rozhlasu Ivan Kytka.

"Výsledek výzkumu je významný proto, že potvrdil trend, který naznačily už některé předcházející průzkumy, že rozdíl mezi dosud vedoucími konzervativci a zaostávajícími vládními labouristy se dramaticky snížil. Významný je také proto, že předvolební průzkumy veřejného mínění bývají v Británii poměrně přesné," vysvětlil spolupracovník Českého rozhlasu v Británii Ivan Kytka.

Podle něj labouristům pomohly obavy veřejnosti z toho, že ať už vyhraje volby kdokoliv, tak bude muset škrtat veřejné výdaje, aby snížil současný astronomický schodek státního rozpočtu, 185 miliard liber, což je přibližně jedenáct až dvanáct procent hrubého domácího produktu.

"Mnozí voliči mají za to, že pokud budou u moci labouristé, ty škrty budou měkčí a méně bolestné, než pokud vyhrají konzervativci, a to ať už jde o sociální dávky nebo daňové kredity zaručující minimální příjem domácností," dodal Kytka.

Naopak konzervativci a jejich vůdce David Cameron podle některých britských komentátorů ztrácí, protože vysílají k voličům matoucí signály. "Na jednu stranu slibuje, že dá finance rychle do pořádku, na druhou stranu tvrdí, že nesáhne na rozpočet systému státního zdravotnictví a je připraven snížit osma dvacetiprocentní korporační daň. Během posledních týdnů navíc několikrát ze dne na den ustoupil ze svých původních předvolebních proklamací či slibů a zcela obrátil," popisuje postoj Davida Camerona Kytka.

Konzervativci se začínají bát

Konzervativci na svém víkendovém zasedání zformulovali šest hlavních oblastí, ve kterých chtějí přesvědčit voliče, že dokáží řídit společnost a chránit jejich zájmy lépe než vláda: patří k nim školství, zdravotnictví, snížení deficitu, podpora podnikání, ochrana rodiny a ozdravení britské politiky.

Vedení strany se tak snažilo zastavit obavy a strach, které se začaly vkrádat mezi aktivisty a členskou základnu, že se kýžené a slibované vítězství ve volbách rozplyne. Zároveň se Cameron snažil zjednodušit a zpřehlednit velké množství předvolebních iniciativ, kterými voliče zahrnul.

Podle Kykty ale ani tyto kroky konzervativců vítězství nepojistí: "Myslím, že v těch posledních týdnech budou muset spoléhat na to, že labouristé se dopustí nějaké chyby, že uvnitř strany vznikne rozkol, který nahraje konzervativcům a zajistí jim většinu v parlamentu."

Nejistý termín voleb

Termín voleb zatím ale není přesně stanoven. Podle zpravodaje Českého rozhlasu v Londýně by Britové mohli jít k urnám ve čtvrtek 6. května: "Volební kampaň musí trvat nejméně tři týdny. Nejčastěji se proto spekuluje o tom, že volby budou 6. května. V takovém případě by premiér Brown požádal královnu o rozpuštění parlamentu v polovině dubna, ale je možné, že tak učiní o pár týdnů dříve, kolem velikonoc, protože v první polovině dubna budou Británii stejně školní a parlamentní prázdniny."

Ivan Kytka, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme